Hlavní obsah

ANO, Piráti a STAN za asistence SPD budou vládnout v Plzni. Obešli vítězné SPOLU

Vládu nad Plzní převezmou ANO, STAN a Piráti. A to díky podpoře dvou zastupitelů, kteří kandidovali za SPD. V noci na neděli, krátce po uzavření volebních výsledků, zúčastněné strany uzavřely příslušné memorandum. Koalice SPOLU, která ANO těsně porazila, skončí v opozici, stejně jako hnutí Pro Plzeň. SPOLU i ANO mají po 15 zastupitelích, Piráti a STAN po čtyřech; k většině v zastupitelstvu je třeba 24 hlasů.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Novým plzeňským primátorem bude Roman Zarzycký (v červené kravatě), takto v sobotu sledoval průběh sčítání hlasů v plzeňském volebním štábu ANO.

Článek

Plzeňská vládnoucí koalice bude kopírovat tu, která od února vede hejtmanství. Většinu jí zajistí dva nestraníci z kandidátky SPD Jan Kůrka a Jaroslav Kubalík.

„Piráty a STAN jsem oslovil až po dohodě s těmito pány,“ řekl Právu Roman Zarzycký, plzeňský lídr ANO, který má být primátorem, jeho prvním náměstkem bude Pavel Bosák z Pirátů.

V Hradci Králové vyhrálo výrazným způsobem ANO

Komunální volby

„V devítičlenné radě bude mít ANO pět křesel, STAN a Piráti po dvou. Pětadevadesát procent kompetencí už je rozdělených, například post ekonomického náměstka primátora by mělo mít ANO,“ upřesnil Zarzycký.

Bosák podle svých slov bude technickým náměstkem. „Ale už to nebude tak silná pozice, jaká byla s touto funkcí spjata v minulosti,“ upřesnil Bosák.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňští lídři SPOLU zleva Michal Vozobule (TOP 09), David Šlouf (ODS) a Štěpán Krňoul (KDU-ČSL)

Fakt, že nová plzeňská koalice se bude opírat o hlasy zastupitelů zvolených za SPD, šokoval lídra SPOLU Davida Šloufa (ODS).

„Je to pro mne nepředstavitelné, s tím nikdo nepočítal, to se tady ještě nikdy nestalo,“ uvedl Šlouf. „Muselo to být domluvené dopředu, jen se čekalo, kdy se spočtou hlasy, nebyl prostor pro žádná jednání,“ dodal Šlouf.

Definitivní výsledek: Volby v Praze jasně vyhrála koalice SPOLU

Komunální volby

Spolupráci s SPD přitom ještě v sobotu podvečer odmítal i Pavel Bosák.

„Já bych v životě s SPD nejednal. Pan Zarzycký za mnou přišel, že má dohodnutou sedmnáctku. Ptal jsem se: To je SPD? On mi řekl, že ne, že to jsou nestraníci, lidé, kteří nikdy nebyli členy SPD. Museli jsme to vzít, druhá možnost byla, že by ANO šlo s ODS,“ vysvětloval v neděli Bosák. ANO s ODS, TOP 09 a ČSSD vládlo v Plzni doposud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám