Hlavní obsah

„Jde o hodně.“ Slováci se při volbě prezidenta rozhodovali na poslední chvíli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slováci v sobotu rozhodují v druhém kole o tom, kdo bude novým prezidentem země. Vybírat mohou mezi vítězem 1. kola, bývalým diplomatem a ministrem zahraničí Ivanem Korčokem, a předsedou parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peterem Pellegrinim. Novinky se v některých okresech ptaly voličů, podle čeho se rozhodovali. Někteří zdůrazňovali slušnost či způsob vystupování, další přiznali, že volbu nechali až na poslední chvíli.

Anketa mezi voliči ve slovenských městech Pernek, Malacky a BratislavaVideo: Novinky

 
Článek

„Něco zvolíme, to bude. Já si myslím, že je to absolutně jedno. Většinou rozhoduje vláda,“ řekl Novinkám volič v okrese Malacky v Bratislavském kraji.

Podle dalšího voliče současné prezidentské volby zemi rozdělily. „Slovensko je rozdělené na dvě polovičky a každá polovička má šanci v dnešních volbách ukázat, jak půjdeme dále,“ uvedl s tím, že nový prezident by podle něj měl reprezentovat především slušnost a pravdu.

Minuta po minutě. Jak probíhaly volby prezidenta na Slovensku

Volby

„Hlavně styl, vystupování a vlastně i program,“ odůvodnila svou volbu další volička.

„Já se ještě chystám volit a jdu volit s tím, že jde o hodně v této zemi. Jde opravdu o hodně a věřím, že i když to tak v kampani ne vždy vypadalo, tak lidé pochopí, že toto není volba o tom, zda nám bude vládnout jako prezident někdo, kdo je jinak orientovaný, ale že jde o to, aby se země ubírala správným směrem,“ doplnila další volička.

Volba srdcem

Dunajská Streda na jihu země nedaleko maďarských hranic je jedním ze dvou okresů, kde v prvním kole zvítězil maďarský kandidát Krisztián Forró. Ten sice před druhým kolem podpořil Pellegriniho, podle slovenských politologů je však pravděpodobné, že většina voličů z maďarské menšiny k volbám v druhém kole nepřijde.

Anketa mezi voliči ve slovenském městě Dunajská StredaVideo: Novinky

„Nebyl jsem v prvním kole, ani v druhém kole asi nejdu. Nevěděl jsem, koho chci volit,“ řekl Novinkám mladý muž. „Těžko říct, neboť to jsou takoví dva rozdílní kandidáti, takže nevím, co poví srdce. Nejsem ještě úplně rozhodnutý,“ odpověděl další z dotázaných.

V anketě Novinek ve městě s početnou maďarskou menšinou zazněl i názor, že nevadí, že v druhém kole nefiguruje maďarský kandidát. „Sice jsem Maďarka, ale až tak ne. Celé Slovensko si beru jako svoji vlast a můžu být Maďarka i bez toho, abych si volila maďarskou společnost,“ vysvětlila jedna z dotázaných,

Volební místnosti jsou v druhém kole slovenských prezidentských voleb otevřené od 7:00 do 22:05. Státní komise pro volby termín o pět minut prodloužila z důvodu, že v několika okresech se volební místnosti kvůli komplikacím otevřely později. Výsledky voleb by měly být známy přibližně v 1:00 v noci na neděli.

„Co udělal ten váš Fiala?“ Jak volí Slováci žijící v Česku

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám