Hlavní obsah

Začalo druhé kolo: ANO vs. koalice. Kdo má šanci usednout v Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začalo druhé kolo senátních voleb, v nichž voliči ve 24 obvodech rozhodnou o obsazení části horní komory. Ve třech obvodech byli senátoři zvoleni již v prvním kole, ve zbývajících mohou lidé hlasovat v pátek do 22 a v sobotu od 8 do 14 hodin. Volební lístky nenajdou ve schránkách, ale dostanou je přímo ve volební místnosti.

Krajské a Senátní volby 2020

Článek

Obvod číslo 1 Karlovy Vary

V lázeňském městě svedou souboj ve druhém kole někdejší poslankyně Věra Procházková (ANO) a Eva Chromcová (SPD), která je první zástupcem SPD, jemuž se podařilo dostat do druhého kola. Větší šanci má dle prvního kola nominantka ANO.

Obvod číslo 4 Most

Na Mostecku postoupil do druhého kola primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST) a Alena Dernerová (SD-ND), která senátorské křeslo obhajuje. Vzhledem k velmi vyrovnanému prvnímu kolu se dá očekávat souboj i ve druhém kole.

Obvod číslo 7  Plzeň-město

V Plzni se o přízeň voličů utká starosta Přeštic Karel Naxera (TOP 09) kandidující s podporou SPOLU s advokátkou a někdejší ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou, která kandiduje jako nezávislá.

Obvod číslo 10 Český Krumlov

Na Českokrumlovsku obhajuje mandát Tomáš Jirsa (ODS), s nímž do druhého kola postoupil radní z Prachatic Miroslav Lorenc (ANO). Jirsa v prvním kole dostal přes 36 procent hlasů, Lorenc přes 17 procent. Senátor tak má reálnou šanci na obhajobu mandátu.

Obvod číslo 13 Tábor

V Táboře svedou souboj lékař a ředitel jihočeské krajské záchranky Marek Slabý, jehož nominovala uskupení Tábor 2020, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 a stávající senátor, respektive starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský (Jihočeši 2012).

Obvod 16 Beroun

V Berouně obhajuje mandát dlouholetý senátor Jiří Oberfalzer (ODS) podporovaný koalicí SPOLU, proti němuž postoupil producent a místostarosta Karlštejna Janis Sidovský (SEN21). Ten to bude mít proti senátnímu matadorovi velmi těžké.

Obvod 19 Praha 11

V Praze 11 v prvním kole bodovala pražská radní Hana Kordová Marvanová podporovaná koalicí SPOLU, která vyzve stávajícího senátora Ladislava Kose podporovaného HPP11, Zelenými s SEN21. Kordová Marvanová má vzhledem k výsledkům prvního kola reálnou šanci na úspěch.

Obvod 22 Praha 10

V desátém pražském obvodě měl v prvním kole nejvyšší podporu kardiochirurg z Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Pirk nominovaný koalicí SPOLU, s nímž se o křeslo v horní komoře utká stávající senátorka Renata Chmelová (STAN). Pirk se zdá být po prvním kole favoritem.

Obvod 28 Mělník

V Mělníku se utkají farmářka a starostka Hlavence Jarmila Smotlachová (ODS) s bývalou poslankyní ANO Andreou Brzobohatou. Jejich souboj v prvním kole byl velmi vyrovnaný, ale Smotlachovou by mohli podpořit voliči neúspěšných kandidátů stran vládní koalice, což zvyšuje její šance na úspěch.

Obvod 31 Ústí nad Labem

Souboj druhého kola svedou v Ústí primátor Petr Nedvědický (ANO) a historik Martin Krsek (SEN21). Jejich šance budou záviset především na podpoře poražených kandidátů.

Obvod 34 Liberec

Mandát senátora za Liberec obhajuje Michael Canov (SLK), jehož vyzyvatelkou je nominantka ANO Radka Loučková Kotasová. Ta v minulém volebním období zastávala post náměstkyně libereckého primátora pro strategický rozvoj a dotace. Canov je v tomto souboji favoritem.

Obvod 37 Jičín

Z vyrovnaného prvního kola postoupili nynější senátor a soukromý zemědělec Tomáš Czernin podporovaný SPOLU a podnikatel, respektive krajský zastupitel Jaromír Dědeček (ANO).

Obvod 40 Kutná Hora

Na Kutnohorsku se pokusí obhájit mandát Jaromír Strnad (ČSSD), jehož podporuje i hnutí ANO. Proti němu se postaví lidovecký nominant, lékař Bohuslav Procházka. Jeho šance s ohledem na výsledky prvního kola by mohla zvýšit leda masivní podpora ze strany neúspěšných kandidátů ODS a STAN.

Obvod 43 Pardubice

V Pardubicích obhajuje mandát Miluše Horská. Spolu s dlouholetou senátorkou postoupil do druhého kola pardubický primátor Marti Charvát (ANO), který se netajil tím, že by rád získal na svou stranu voliče neúspěšných kandidátů z SPD či ČSSD.

Obvod 49 Blansko

V Blansku obhajuje mandát další ze senátorek, Jaromíra Vítková podporovaná SPOLU. Jejím vyzyvatelem je podnikatel v obuvnickém průmyslu Antonín Žirovnický (ANO). Vítková by nicméně měla uspět.

Obvod 52 Jihlava

Jeden z nejsledovanějších soubojů letošních senátních voleb se odehraje na Jihlavsku, kde se utkají stávající předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s Janou Nagyovou (ANO). Dlouholetý politik proti ženě, která se do širšího povědomí veřejnosti dostala v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, kde usedla na lavici obžalovaných po boku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten pro její úspěch pořádá v Jihlavě předvolební manévry hlavních tváří hnutí.

Obvod 55 Brno-město

V tomto volebním obvodu se o senátní comeback pokusí herec a ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer podporovaný SPOLU. S ním postoupil do druhého kola lékař Bořek Semrád, jehož nominovalo hnutí ANO. Töpferovy šance jsou nicméně vyšší.

Obvod 58 Brno-město

Mandát má šanci obhájit stávající senátor a šéf brněnské hvězdárny Jiří Dušek (ODS), proti němuž jde někdejší brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). První kolo naznačilo, že výsledky mohou být těsné.

Obvod 61 Olomouc

V Olomouci postoupil do druhého kola s nejvyšším ziskem hlasů lékař a nynější poslanec hnutí ANO Milan Brázdil. Voliči si budou moci vybrat mezi ním a dosavadním senátorem Lumírem Kantorem (KDU-ČSL), který je primářem novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Kantorovi by mohli ve druhém kole pomoci voliči vládní stran, jejichž kandidáti neuspěli.

Obvod 67 Nový Jičín

V Novém Jičíně svedou souboj ve druhém kole ředitel mošnovského Letiště Leoše Janáčka Jaromír Radkovský (ANO) a starostka Mořkova Ivana Váňová podporovaná SPOLU.

Obvod 70 Ostrava-město

Vyzyvatelem stávajícího senátora Zdeňka Nytry, jehož podporuje SPOLU, je někdejší státní zástupce Miroslav Antl, který již rovněž v senátu zasedal. O návrat se nyní pokouší coby nominant hnutí ANO.

Obvod 73 Frýdek-Místek

Na Frýdeckomístecku se ve druhém kole střetnou lékař Zdeněk Matušek (ČSSD), jehož podporuje i ANO a náměstek moravskoslezského hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS). Favoritem je v tomto případě lékař Matušek.

Obvod 76 Kroměříž

V Kroměříži svedou ve druhém kole souboj manažerka Lucie Pluhařová (ANO) a advokátka a někdejší poslankyně Jana Zwyrtek Hamplová. Těsný souboj rozhodnou podle všeho voliči neúspěšných kandidátů, zejména vládních stran, u nichž se dá předpokládat, že s nemalou dávkou sebezapření podpoří spíše kandidátku ANO.

Obvod 79 Hodonín

Dvě ženy se utkají rovněž ve volebním obvodu Hodonín, kde do druhého kola postoupily starostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová podporovaná SPOLU a ředitelka Centra služeb pro seniory v Kyjově Ladislava Brančíková. I zde naznačilo první kolo těsný souboj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám