Hlavní obsah

Průzkum v Británii potvrzuje výrazný náskok labouristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nový průzkum preferencí před letošními britskými parlamentními volbami potvrzuje dřívější data a ukazuje na výrazný náskok opoziční Labouristické strany. Strana Keira Starmera by v 650členné Dolní sněmovně získala 42 procent hlasů a 452 křesel. Naopak vládní konzervativci dál ztrácejí.

Foto: Profimedia.cz

Šéf britských labouristů Keir Starmer (vpravo)

Článek

Podle sondáže společnosti Find Out Now pro bulvární deník Daily Mirror by je teď volilo jen 22 procent respondentů.

Během třítýdenního průzkumu odpovídalo na přelomu ledna a února více než 18 tisíc lidí. Vyhodnocen byl metodou MRP, která umožňuje zjistit rozložení politických sil v jednotlivých obvodech a přepočty na mandáty.

V posledních volbách v roce 2019 získali labouristé 202 křesel a odhad zisku 452 křesel jim předpovídá více než dvojnásobek mandátů.

Co znamená nemoc Karla III. pro královskou rodinu

Evropa

Konzervativcům hrozí nejhorší výsledek v dějinách

Naopak konzervativci by se z původních 365 křesel propadli na pouhých 80, což by byl nejhorší výsledek v dějinách. O mandáty by přišlo i 18 členů konzervativní vlády Rishiho Sunaka, píše Daily Mirror. Liberální demokraté by získali 22 procent a 53 křesel, Skotská národní strana (SNP) by si pohoršila na 40 křesel.

Pokud by volby, které se pravděpodobně uskuteční v samém závěru roku, dopadly podle tohoto průzkumu, měli by labouristé ještě výraznější náskok než ve volbách z roku 1997, kdy do premiérského křesla na deset let usedl Tony Blair. Podle politologů sice současný lídr labouristů Starmer není tak populární jako tehdy Blair, o to výraznější je však rozdíl v ohlasech voličů na politiku obou stran.

Konzervativci se potýkají se ztrátou popularity více než rok a v poslední době jasně prohráli v několika doplňovacích volbách. Analytici za výrazné zlomy označují aféru s vládními večírky bývalého premiéra Borise Johnsona v době pandemie nemoci covid-19 a veřejností odmítnutý úsporný rozpočet jeho nástupkyně Liz Trussové, která setrvala ve funkci rekordně krátkou dobu šesti týdnů.

Britové by měli jít do důchodu až v 71 letech, aby se udržel počet pracujících na seniory

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám