Hlavní obsah

Britové by měli jít do důchodu až v 71 letech, aby se udržel počet pracujících na seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii se v posledních dnech rozjela velká diskuze, která před nedávnem rezonovala také českým veřejným děním. Think-tank Mezinárodní centrum dlouhověkosti (International Longevity Center) zabývající se dopady dlouhověkosti na společnost totiž přišel s analýzou, podle které bude muset Spojené království do roku 2050 zvýšit věk odchodu do důchodu na 71 let, aby se udržel stávající počet pracujících na důchodce. Vlna kritiky na sebe nenechala dlouho čekat.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Mezinárodní centrum dlouhověkosti vytvořilo tzv. index zdravého stárnutí a prevence, v němž hodnotí celkem 121 zemí podle šesti ukazatelů: délka života, délka zdraví, délka práce, příjem, environmentální výkonnost a štěstí. V indexu se Velká Británie umístila na 16. místě.

Podle analýzy think-tanku by tak ve Velké Británii měl být do roku 2050 věk odchodu do důchodu stanoven na 71 let ve srovnání se současnými 66 lety, aby byl zachován status quo v podobě konstantního počtu pracujících na jednoho důchodce.

Proti takovému návrhu se však vzedmula silná kritika ze strany bývalé ministryně pro důchody a největší nezávislé organizace zastupující důchodce v zemi. Podle nich by navýšení věku na 71 let odsoudilo miliony lidí středního věku k bídě, napsal s odvoláním na jejich vyjádření britský server The Guardian.

Životní úroveň důchodců minulý rok klesla

Ekonomika

Organizace National Pensioners Convention (NPS), která zastupuje více než 1,15 milionu členů, uvedla, že návrhy v žádném případě neodrážejí tvrdou realitu stárnutí v ostrovní zemi.

„Tyto návrhy se dotknou každého, komu je v současné době 50 let nebo méně, a výrazně přispějí ke skutečnosti, která je již dnes taková, že každý čtvrtý důchodce žije v chudobě. Odsoudí to ještě více lidí k bídnému důchodu a zvýší tlak na veřejné služby, které se už teď potýkají s problémy,“ citoval The Guardian Jan Shorttovou, generální tajemnici organizace.

Návrh podle ní upřednostňuje pouze vyšší příjmové skupiny, protože i když se zvyšuje počet lidí, kteří žijí déle, tak zároveň roste počet těch se špatným zdravotním stavem, a tudíž nemohou déle pracovat.

S tím se ztotožňuje také bývalá ministryně práce a důchodů Ros Altmannová, která ve funkci působila v letech 2015 až 2016. „Zvýšení věku odchodu do důchodu na 71 let by bylo nehorázné. Pouze horních 10 procent britské populace zůstává zdravých až do svých 70 let, takže snižování nákladů tím, že nemocní pracovníci budou čekat na důchod déle, zvýhodňuje dobře ty lépe placené,“ řekla.

Každému pátému je 65 let a více

Ve Velké Británii v současnosti žije téměř 11 milionů lidí ve věku 65 a více, což je bezmála každý pátý obyvatel. Za 10 let číslo vzroste na téměř 13 milionů neboli 22 procent z celkové populace, uvedl The Guardian.

Vedoucí v oddělení pro odchod do důchodu v Institutu pro fiskální studia Jonathan Cribb poukázal na základní problém: Národní zdravotní službu (NHS) a sociální péči. Zatímco státní penze a důchodové dávky se podle odhadů do roku 2050 zvýší o 45 miliard liber, tak tlak na veřejné finance ze zdravotní a sociální péče vzroste v dnešním vyjádření za stejné období až o 105 miliard liber, řekl.

K této skutečnost Shorttová dodala, že „nestačí říct, že si země nemůže dovolit platit důchody pro stárnoucí populaci. Národ si nebude moci dovolit epidemii chudoby a nemoci starších lidí v příští dekádě, pokud nic neudělá“.

Její organizace žádá, aby vládní politici vypracovali nový plán se skupinami z veřejného, soukromého a třetího sektoru, který by zajistil, že nikdo neupadne do chudoby, když zestárne.

Proč si lidé nespoří na důchod? Pětina lidí na to zkrátka nemá

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám