Hlavní obsah

Povolební spolupráce? Strany řekly, s kým ano a s kým ne

Praha

Zástupci uskupení, která kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny, řekli v debatě v České televizi, s kým by si po volbách dokázali představit vládní spolupraci. Premiér Andrej Babiš (ANO) byl tázán, zda by se vzdal premiérského křesla. ANO má podle něj plno 'kvalitních kandidátů' do funkce předsedy vlády.

Andrej Babiš v debatě na České televiziVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Premiér Babiš se k povolebním spolupracím odmítl v debatě vyjádřit, neřekl ani, zda by byl ochoten vzdát se křesla předsedy vlády, pokud by to situace vyžadovala. Řekl ale, že „hnutí ANO má plno kvalitních kandidátů na premiéra. Počkejte si ale na sobotu večer”. Konkrétnější být nechtěl.

„Já teď kandiduji na premiéra,“ zdůrazňoval také v debatě.

Babiš: Pokud bych měl být v opozici, v politice bych skončil

Parlamentní volby

Před volbami se totiž vyrojily spekulace, že by po volbách mohlo vládnout ANO a ODS, premiérem by ale nemohl být právě Babiš.

Vondra: Vládnout s ANO? S Babišem v žádném případě

Domácí

„(Spolupráce s ANO) závisí na tom, jestli ji povede Andrej Babiš, nebo ne. Zkrátka s Babišem ne,“ řekl například před časem Novinkám v rozhovoru europoslanec Alexandr Vondra.

Spolu s PirStan ve vládě

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) by vládní koalici nejraději vytvořila s Piráty a hnutím STAN.

„Chceme vládnou s těmi, kteří nechtějí populismus, ale chtějí, aby se řešily věci, na kterých lidem záleží,“ řekl v debatě šéf ODS Petr Fiala. Konkrétnější ale nebyl, dlouhodobě však odmítá spolupráci například právě s hnutím ANO.

Kandidáti na premiéra se pohádali v předvolební debatě, Bartoš chyběl

Parlamentní volby

Podobně by se také koalice Pirátů a STAN nejraději podílela po volbách na vládě s koalicí Spolu. Zatím ale není vůbec jisté, zda dohromady získají v dolní komoře potřebných 101 křesel.

„Strany, se kterými po volbách nepůjdeme, jsou ANO, SPD a KSČM,“ uvedl ve středu večer lídr STAN Vít Rakušan.

KSČM a SPD budou jednat s každým

Komunisté a SPD jsou ochotní po volbách jednat s každým. „Můžeme vstoupit do vlády, podpořit můžeme například i jednobarevnou vládu,“ nastínil v debatě šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Nebudeme hrát druhé housle. Buď budeme ve vládě, nebo budeme v opozici,“ řekl v televizi naopak Tomio Okamura.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Robert Šlachta, Vit Rakušan, Tomio Okamura, Zuzana Majerová Zahradníková, Jan Hamáček, Vojtěch Filip, Petr Fiala a Andrej Babiš ve středeční debatě České televize.

Okamura: Druhé housle nikomu hrát nebudeme

Domácí

A právě SPD i komunisté by mohli být po volbách důležitým hráčem v případě, že by koalice Spolu a Piráti a STAN nezískaly potřebnou většinu.

Šlachta nepodpoří ANO 

Lídr Přísahy Robert Šlachta zase v debatě uvedl, že nejvzdálenější jsou mu Piráti. Kvůli knize Zločiny beze zbraní, která měla před volbami vyjít a poškodit právě Šlachtu, se staví odmítavě také k ANO, KSČM a SPD.

„Kauza měla zasáhnout mě. Za ní byli lidé z SPD, KSČM a ANO. Nedovedu si proto představit podporu těchto hnutí,“ uvedl.

Přísaha stáhla z voleb dva kandidáty, neměli čisté lustrační osvědčení

Parlamentní volby

ČSSD by zase po volbách mohla spolupracovat opět s hnutím ANO. „Pokud by se nám ale dařilo prosazovat program,“ upřesnil šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

Trikolóra Svobodní Soukromníci má zase blízko podle šéfky Zuzany Majerové Zahradníkové k ODS.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám