Hlavní obsah

Filip: Okamžitá rezignace je to nejlepší

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Rezignace Vojtěcha Filipa na post předsedy KSČM byla v sobotu velmi rychlá. V čele strany končí po šestnácti letech, k čemuž mělo i tak dojít na mimořádném sjezdu 23. října. Mizerný výsledek, jak řekl na dotazy Práva a dalších médií, ale překvapil i jeho.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip po vyhlášení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny

Článek

Jak byla vaše rezignace na výkonném výboru přijata?

Tím, že to proběhlo za půl hodiny, jsme s tím byli všichni srozumění. Počítal jsem s tím. Věděl jsem, že nebudu ve vedení strany. Po cestě do štábu, když jsem sledoval výsledky, tak jsem si říkal, že toto řešení je asi to nejlepší, co mohu učinit.

Čili jste už přicházel s tím, že rezignaci nabídnete ještě v sobotu večer.

Ano.

Čemu tristní výsledek připisujete?

Má to několik příčin. Mrzí mě, že nedošlo k sjednocení levicových sil v ČR a lidé zvolili jiná řešení. Uvidíme, jak to liberálně-konzervativní řešení, které vzešlo z voleb, bude fungovat, a jak dlouho budou lidé vnímat nedostatek sociálních návrhů nejen ve Sněmovně, ale i ve společnosti.

Do čela KSČM se po volebním debaklu hlásí Konečná. Chce radikální levici

Parlamentní volby

ČSSD na tom není o mnoho lépe.

Současný posun levice k malým výsledkům je otázkou normálního politického kyvadla. Někteří lidé si myslí, že ta řešení, která jsou solidární, přichází sama. Ona ale sama nikdy nepřichází. Pravděpodobně jen životní a sociální zkušenost lidi vrátí k sociálním hodnotám a KSČM bude dělat vše, aby se stala hegemonem levice.

Nakolik straně uškodilo, že podpořila vládu Andreje Babiše?

To je hodnocení, které je nám vnuceno. Na druhou stranu bez naší tolerance by lidé neměli ani tak vysoké důchody, ani tak vysoké mzdy, jako jsou nyní. To, že tady byla ústavní krize, je fakt a my jsme tu odpovědnost přijali.

Opakovaně zaznělo, že voliči KSČM odešli k ANO nebo SPD. Někteří členové z toho viní vás. Nekomunikoval jste prý dostatečně srozumitelně a razantně.

To nebylo jen k SPD. Otázka záměny levicových hodnot třeba s hodnotami národního zájmu je podle mého soudu věc, která bude rozeznatelná až ve chvíli, kdy například dopad cen bude pro rodiny dostatečně patrný. Ve Sněmovně ale už nebude nikdo, kdo by se jich zastal.

Dvaatřicet let od revoluce bude Sněmovna poprvé bez komunistické strany

Parlamentní volby

Přijdete o 15 poslanců, což se promítne do příjmů strany. Nehrozí, že by musela KSČM rozprodávat svůj majetek podobně jako soc. dem.?

Majetek je lépe více využívat než prodávat. A mimo jiné byl tím, kdo zastupuje nyní stranu, pověřen Václav Ort, který měl na starosti ekonomiku.

Koho podpoříte na předsedu? A kam by měla teď KSČM směřovat?

Svou představu mám, ale nabídnu ji až delegátům na sjezdu.

Jak moc je teď strana rozdělená?

To je věc, která je nám také podsouvána. Myslím, že sjezd 23. října rozhodne, kdo stranu povede, a jistě to budou lidé, kteří budou schopni ulámat hroty sporů, které se samozřejmě před každým sjezdem vedou.

Reklama

Výběr článků

Načítám