Hlavní obsah

Do čela KSČM se po volebním debaklu hlásí Konečná. Chce radikální levici

Europoslankyně Kateřina Konečná oznámila kandidaturu na předsedkyni KSČM. Nové vedení bude volit mimořádný sjezd 23. října. Před obecními volbami v příštím roce chce Konečná oslovit s nabídkou spolupráce všechny levicové politické i společenské organizace. Na tiskové konferenci v pražském sídle komunistů označila výsledek voleb, který poslal komunisty z Poslanecké sněmovny, za obrovskou zásadní prohru, kterou ale lze vzít jako odrazový můstek pro návrat.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Europoslankyně Kateřina Konečná na tiskové konferenci KSČM po vyhlášení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny.

Článek

S odkazem na lidovce Konečná zmínila, že návrat není v českém prostředí nereálný. „KSČM rozhodně nekončí v propadlišti dějin,” uvedla.

Komunisté podle dosavadních propočtů získali 3,61 procenta. V roce 2017 měli 7,76 procenta a 15 mandátů. Poslední průzkum agentury Median jim předpověděl zisk 4,4 procenta.

Dvaatřicet let od revoluce bude Sněmovna poprvé bez komunistické strany

Parlamentní volby

Výsledek voleb podle Konečné ukázal, že komunisty podporují stovky tisíc lidí. „Volby byly referendem o Andreji Babišovi, na což levice doplatila, a na to doplatí občané, kteří se budou mít hůř,” uvedla.

Zmínila, že analýzy takový výsledek předpokládaly, „ale byla nechuť cokoli dělat”. Komunisté by se podle ní měli stát radikálně levicovou stranou, která dělá politiku mezi lidmi v ulicích, nikoli malostranských palácích.

Volby vyhrálo SPOLU, ANO druhé. KSČM a ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

„Hodlám v tomto duchu oslovit všechny levicové politické i společenské organizace,” uvedla s tím, že volby v příštím roce ukážou další vývoj.

Mimořádný sjezd svolala strana před měsícem, dosavadní předseda Vojtěch Filip už dříve uvedl, že znovu kandidovat nebude, chtěl ji ale dovést k volbám. V sobotu rezignoval spolu s celým předsednictvem. Vedle Konečné chce usilovat o vedení KSČM například dosavadní poslanec Leo Luzar.

Reklama

Výběr článků

Načítám