Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, část vládních stran by neuspěla

• Aktualizováno

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenta. Druhou příčku by bralo vládní ODS s odstupem 1,5 procentního bodu. Do Poslanecké sněmovny by se naopak nedostaly vládní KDU-ČSL a TOP 09. V případě modelu zohledňujícího koalice by zvítězilo uskupení Spolu. Vyplývá to z dubnového průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Článek

Kdyby se nyní konaly parlamentní volby, vítězem by podle aktuálního průzkumu bylo hnutí ANO vedené expremiérem Andrejem Babišem se ziskem 27,5 procenta.

Druhým na pásce by byla ODS s 26 procenty. Na třetí příčce by se umístilo s 11 procenty hnutí SPD Tomia Okamury následované Starosty s 10 procenty. Do Poslanecké sněmovny by se těsně dostali také Piráti, kteří by od voličů obdrželi pět procent hlasů.

Před branami dolní komory parlamentu by naopak zůstaly KDU-ČSL (4 %) a TOP 09 (3,5 %), které jsou nyní součástí vlády.

V modelu, který zohledňuje volební koalice, by vítězem voleb bylo Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Uskupení by od voličů získalo 33,5 procenta, což je oproti březnovému průzkumu posílení o dva procentní body.

„ODS primárně čerpá od svých koaličních partnerů, kteří se propadli až k pětiprocentní hranici,“ řekl v ČT jeden z autorů průzkumu.

V přepočtu na mandáty by ANO získalo 73 mandátů, což je o jeden více než má nyní ve Sněmovně. ODS by měla 66 křesel proti 34 stávajícím. SPD by měla 26 křesel, nyní jich má 20. STAN by získali 24 mandátů, nyní mají ve Sněmovně 33. Piráti by podle výzkumu měli 11 poslanců, nyní mají 4.

Koalice SPOLU by měla 82 křesel, nyní má 71 a Piráti a STAN by měli 26 poslanců, nyní je to 37.

ODS získává hlasy Fiala

Z dotazování vyplynulo, že noví voliči ODS se ke straně přiklánějí často z důvodů dobrého hodnocení premiéra Petra Fialy. Část voličů by k Spolu přešla kvůli „zklamání“ z některých politiků z koalice Pirátů a Starostů.

Nejvyšší podporu na Hrad má Babiš. Potenciál má vyšší Pavel

Prezidentské volby

Na druhém místě by skončilo nynější opoziční ANO s 28,5 procenta. Koalice Pirátů a Starostů by s 11,5 procenta skončila na třetím místě. Do Sněmovny by voliči poslali také s SPD s 11 procentním ziskem hlasů.

Mimo Sněmovnu by v obou modelech skončily ČSSD i KSČM, které se po propadnutí v loňských parlamentních volbách po desítkách let musely stáhnout z vysoké politiky.

Průzkumu, který probíhal od 8. do 29. dubna se zúčastnilo 1000 respondentů v případě modelu pro jednotlivé strany. V případě koalic se průzkumu účastnilo 980 respondentů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám