Hlavní obsah

Změna klimatu ohrožuje lesní půdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikroorganismy v lesní půdě, bakterie a houby, ohrožuje podle vědců globální změna klimatu. Lesní ekosystémy mají přitom klíčovou roli v boji proti klimatické změně, protože napomáhají ukládání uhlíku vstřebaného z atmosféry do lesní půdy. Poukázali na to odborníci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR ve svém článku, který publikoval časopis Nature Reviews Microbiology.

Foto: Mikrobiologický ústav AV ČR

Smíšené lesní porosty, kde se těží postupně, a nikoli holosečí, mají výbornou regenerační schopnost (Kočevje, Slovinsko)

Článek

Sucho, vysoké teploty a jejich důsledky, ke kterým patří např. přemnožení škůdců či požáry, neovlivňují pouze lesní stromy, ale i mikroorganismy v lesních půdách.

Nejohroženější skupinou jsou zřejmě symbiotické mykorhizní houby, které pomáhají lesním stromům získávat živiny a zároveň jsou důležité pro ukládání uhlíku v půdě. (Mykorhiza = symbiotické soužití hub s kořeny vyšších rostlin - pozn. red.)

Foto: Mikrobiologický ústav AV ČR

Lesy rostoucí na bažinatých půdách jsou častým zdrojem emisí skleníkových plynů: metanu a oxidů dusíku. Jejich monitoring nad porostem je důležitý k tomu, abychom pochopili, co dělají mikroorganismy pod povrchem (měřicí věž, Ränskälänkorpi, Finsko)

Na houby působí negativně rostoucí teplota, kterou špatně snášejí, i sucho, které oslabuje jejich hostitelské stromy.

Loni zmizely deštné pralesy o velikosti Švýcarska

Svět

Chytré lesnictví

K omezení negativních vlivů klimatické změny je podle vědců potřeba nalézt strategie tzv. chytrého lesnictví. Jedním z opatření, která navrhují, je přechod od sklízení celých porostů holosečí k postupné těžbě. Ta vyhovuje lépe půdním mikroorganismům.

„Houby a bakterie žijící v půdě jsou pro fungování lesů stejně důležité jako stromy a další nadzemní organismy. Při plánování managementu lesů je tak nutno brát zřetel i na jejich potřeby,“ upozornil Petr Baldrian z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Pro zachování diverzity má podle něj velký význam zachovat část mrtvého dřeva po těžbě v lese. Lesní hospodaření, které lépe zachovává funkci ekosystémů, je nákladnější, a vhodný způsob hospodaření je nutné volit s přihlédnutím k místním podmínkám. Novými strategiemi se proto dosud zabývá vědecký výzkum.

„To je výzva pro lesníky i pro ty, kteří o lesích rozhodují. Pokud ale nic nezmění, zvyšuje se riziko poškození porostů v důsledku extrémních podmínek, třeba horka, sucha nebo přemnožení škůdců,“ zmínil Baldrian.

Foto: Mikrobiologický ústav AV ČR

Smíšené lesní porosty, kde se těží postupně, a nikoli holosečí, mají výbornou regenerační schopnost (Kočevje, Slovinsko)

Lesní ekosystémy pokrývají přibližně 30 procent zemského povrchu (asi 42 milionů kilometrů čtverečních) a ukládají 45 procent uhlíku, který se nachází v suchozemských ekosystémech. Působí také jako významný zásobník uhlíku - zachytí 7,6 gigatuny (7,6 miliardy tun) oxidu uhličitého ročně.

Studii publikoval letos v březnu odborný časopis Nature Reviews Microbiology, zástupci Akademie věd na výše popsanou problematiku upozornili nyní.

  • Skupina Petra Baldriana spolupracuje na Evropském projektu HoliSoils, který se zabývá výzkumem přístupů tzv. chytrého hospodaření v lesích a důsledky poškození lesních porostů. V projektu se zaměřuje na fungování společenstev mikroorganismů v lesních půdách a ochranu jejich biodiverzity.

Podařilo se identifikovat nejranější živočišnou linii na planetě Zemi

Věda a školy

Vlny veder se mohou opakovat v průměru každých pět let, upozorňují vědci

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Mikrobiologický ústav AV ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám