Hlavní obsah

Zlínský kraj zavádí stáže pro budoucí praktické lékaře, ti současní stárnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet procent všech praktických lékařů ve Zlínském kraji je starších šedesáti let. Některým z nich je již osmdesát let. Situace je podle vedení Zlínského kraje vážná, i proto se snaží hejtmanství přijít s projekty podporujícími příchod mladých doktorů na východ Moravy.

Foto: Envato Elements

Týdenní stáže pro budoucí praktické lékaře spustí Zlínský kraj letos v létě (ilustrační foto)

Článek

Studenti medicíny budou moci už toto léto nahlédnout pod ruce zkušenému praktickému lékaři, a to v rámci týdenních stáží nazvaných „Praktikem na zkoušku“. Letos by je mohlo absolvovat ve Zlínském kraji až pětadvacet mediků - v deseti vybraných ordinacích po celé východní Moravě.

„Chceme dát studentům příležitost podívat se, jaká medicína se u praktických lékařů v terénu skutečně dělá. Vlastní zkušenost je vždycky lepší než teoretické představy,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová (ČSSD).

Zlínský kraj chce novým programem vzbudit zájem mediků o praktické lékařství, které je pro pacienta vstupní branou do systému zdravotnictví.

Jak tahat z lidí tisíce. Ordinace nabízejí preventivní balíčky, jejich přínos je pochybný

Domácí

„Průzkumy z let 2018 a 2023 opakovaně ukázaly na ochotu mladých lékařů pracovat na venkově. Osmdesát procent studentů lékařských fakult však nedostalo během studia dostatek informací o oboru všeobecné praktické lékařství. Velmi tedy podporuji aktivitu Zlínského kraje, která navazuje na pilotní projekty ‚GO Rural‘ a ‚Staň se praktikem v Královéhradeckém kraji!‘, které možnost stáží studentům nabízejí a zároveň poskytují podporu školitelům,“ vysvětlila lékařka Milena Blahová ze Zubří na Valašsku.

Ta je zároveň jedním z deseti praktických lékařů zapojených do projektu. „Regionálními politiky dříve všeobecně upřednostňované jednorázové finanční dotace pro nové lékaře v regionu se ukázaly jako nedostatečně efektivní, stejně tak situaci nezachrání stipendia na lékařských fakultách. Je potřeba mladé lékaře pro venkov postupně vychovávat,“ doplnila Blahová.

Praktikům dochází trpělivost. Mladé lékaře se nedaří udržet v terénu

Domácí

Za týdenní vedení studentů Zlínský kraj lékaře finančně odmění, v první fázi projektu má hejtmanství na stáže připravených celkem 250 tisíc korun.

Další finance na podporu primární péče směřuje Zlínský kraj do projektu zaměřeného na vzdělávání budoucích praktických lékařů. Jeho prostřednictvím kraj přispívá školitelům z řad praktiků, od kterých se mladí lékaři učí a získávají potřebnou praxi.

Na nepříznivou věkovou strukturu lékařů reagovalo hejtmanství rovněž zřízením dotačního programu na vybavení nových ordinací tam, kde zanikly, nebo bylo ohlášeno ukončení praxe.

Urgent ve Zlíně zneužívá každý pátý pacient, frustrace zdravotníků roste

Domácí

Kraj tímto způsobem finančně podporuje i ambulance dětských lékařů, zubařů či ambulantních dětských psychiatrů.

Vyhlášenými bonusy reaguje i VZP

Na stárnoucí populaci praktických lékařů již reaguje i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Druhým rokem spouští motivační program „VZP Plus“, který je určený pro oblasti se zhoršenou dostupností zdravotních služeb.

Praktickým lékařům, praktickým lékařům pro děti a dorost a stomatologům nabízí k otevření nové ordinace finanční bonus ve výši několika set tisíc korun.

Loni takto VZP v Česku podpořila otevření 47 ordinací, z toho 19 stomatologických, 17 pro praktické lékaře a 11 pro pediatry. Ve Zlínském kraji se VZP tímto bonusem podílela na otevření dvou ordinací praktických lékařů na Kroměřížsku.

Nemocnice přiškrtily příplatky. Obcházejí dohodu, tvrdí odbory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám