Hlavní obsah

Urgent ve Zlíně zneužívá každý pátý pacient, frustrace zdravotníků roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý pátý pacient podle lékařů Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně zneužívá služeb urgentního příjmu. Jde podle nich o dvacet procent příchozích. „A čím menší problém, tím větší arogance. I to popisují sloužící zdravotníci,“ přiznala mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Foto: KNTB

Urgentní příjem v nemocnicích by měl podle lékařů sloužit pouze pro naléhavé případy

Článek

Mnozí pacienti přicházejí podle primáře urgentního příjmu KNTB Michala Pisára na urgentní příjem i při potížích, kdy není třeba okamžité ošetření.

„Těch situací je spousta, v posledních letech přibývá například pacientů, kteří z nějakého důvodu nemají praktického lékaře. Pro ty je nejjednodušší přijít na urgent, kde se nemusí nijak registrovat. V současné době se to týká často cizinců, denně řešíme jejich běžné potíže,“ uvedl primář Michal Pisár.

„Problémem je i přístup praktických lékařů a ambulantních specialistů mimo nemocnici, pro které je často jednodušší poslat pacienta na urgentní příjem na různá ošetření a došetření jeho stavu nebo přímo k hospitalizaci, aniž by ji jakkoliv předem domluvili či stanovili diagnózu,“ dodal.

Vedení IKEM řeší zastrašování pacienta. Podalo trestní oznámení

Domácí

Zdravotníci podle mluvčí sami přiznávají, že při stále rostoucím počtu lidí, kteří zneužívají urgentní příjem k běžnému ošetření nebo vyšetření, jsou často frustrovaní a dochází k jejich vyhoření. „Častěji také vznikají konflikty, kdy jsou různá očekávání pacientů a jiná realita toho, co jsou zdravotníci schopni akutně v danou chvíli udělat. Musíme přitom preferovat pacienty, kterým opravdu něco je a potřebují naši okamžitou pomoc. Nejsme pak schopni se ihned věnovat pacientům, u kterých došetření jejich problému může proběhnout mimo urgentní příjem,“ poznamenal Pisár.

A na jeho slova navazuje mluvčí nemocnice. „Zdravotníci denně slyší věty typu ‚Šel jsem kolem, tak jsem si říkal, že se zastavím, protože mě už týden bolí hlava‘ nebo ‚Jsem tady s maminkou, tak bych potřeboval pořešit i sebe,‘“ vysvětlila Lipovská.

Podle lékařů se najdou i pacienti, kteří berou dva dny antibiotika a v noci se přijedou zeptat, jestli si lékaři myslí, že fungují dobře. „Často řešíme běžné bolesti zad, obyčejnou vyrážku bez jakýchkoliv doprovodných příznaků, klíště, třísku, rýmu, bolest v krku a podobně. Nedávno tady byla paní s tím, že spolkla kousek plomby. Přivezla ji záchranka,“ podotkl primář Pisár.

Není-li po jejich, zkouší lidé pohotovosti v různých městech

Problém s nadužíváním urgentního oddělení se však netýká jen Zlína. Nejen ve Zlíně, ale i v Uherskohradišťské nemocnici slouží na urgentu praktický lékař pro dospělé Jiří Lapčík, a to i když už je v důchodovém věku.

„Nejvíce se setkávám s tím, že pacienty bolí dva týdny záda a přijdou v neděli, že chtějí okamžitě ošetřit. Pak jsou to lidé ohledně receptů na léky. Přijdou o víkendu a chtějí léky, které si mohli nechat napsat přes týden u svého lékaře. A pak také pacienti závislí na benzodiazepinech. Zkouší pohotovosti v různých městech, protože jejich ošetřující lékař jim vyšší dávku nenapíše,“ potvrdil Lapčík.

Jako příklad uvedl jednoho nejmenovaného pacienta. „Nedávno přišel ve všední den odpoledne muž v obleku rovnou z práce a oznámil mi, že ho bolí krční páteř a chce infuzi. Tak jsem mu sdělil, že není v supermarketu, ale v nemocnici a že ho nejdřív vyšetřím a léčbu stanovím na základě vyšetření. A co myslíte, že následovalo? Křičel na mě, že si bude stěžovat.“ Jiný pacient přišel k lékaři Lapčíkovi na urgent s tím, že si sám diagnostikoval žlučové kameny a chtěl je na urgentním příjmu okamžitě řešit včetně operace.

Lékaři se shodují v tom, že pokud by tak často nedocházelo ke zneužívání urgentního příjmu případy, které lze řešit v běžné pracovní době a mimo pohotovost, čekací doby by se určitě snížily.

Lépe a rychleji odhalí nádory. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má nové diagnostické centrum

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám