Hlavní obsah

Jak tahat z lidí tisíce. Ordinace nabízejí preventivní balíčky, jejich přínos je pochybný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Preventivní „balíčky“ služeb u lékaře se stávají novou formou nadstandardu. Na některých klinikách obsahují infuze s vitamíny nebo třeba zjištění nádorových látek v těle. Pacienti pak mohou připlácet stovky až tisíce korun za položky, které bývají součástí běžně hrazených prohlídek. Sporný je v některých případech i přínos pro zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví zasahovat nechce, nabídky jsou legální. „Je to věc svobodné volby pacienta, když se rozhodne využít nabídku na prohlídky, které jsou nad rámec vyhlášky o preventivních prohlídkách a nejsou proto hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ řekl Novinkám vedoucí tiskového odboru ministerstva zdravotnictví Jan Řežábek.

Pojišťovny hradí preventivní prohlídky, jejichž náplň se liší podle věku i pohlaví. Například hladina cukru v krvi se od čtyřiceti let zjišťuje každé dva roky, vyšetření moči je součástí pravidelné všeobecné prohlídky každé dva roky, žádanku na mamograf mohou dostat ženy po pětačtyřicítce každé dva roky.

Praktika by měl každý dospělý navštívit kvůli všeobecnému vyšetření jednou za dva roky.

Nečekejte a plaťte. Lékaři tahají z pacientů tisíce

Domácí

Část pacientů má o rozšířené služby zájem a jsou ochotni za ně zaplatit. Sporné ovšem je, pokud lékař nabízí něco, co pacientovi příliš nepomůže.

Povyk na sociálních sítích vyvolal nejmenovaný lékař, který nabízel pacientům nad rámec běžně hrazených vyšetření tři druhy preventivních balíčků od 6500 do 9500 korun. Jeho totožnost se redakci ověřit nepodařilo.

Výčet položek je ale podobný tomu, co nabízejí i jiná zařízení, zpravidla větší kliniky. Obsahoval nitrožilní podání vitaminu C, kalcia, ultrazvuk orgánů dutiny břišní, laboratorní vyšetření na přítomnost nádorových látek v těle nebo ultrazvukové vyšetření srdce u kardiologa.

„Je to legální“

„Je to legální. Jak je to s tvorbou ceny, je ovšem otázka. A jestli to dává smysl z medicínského hlediska, je přinejmenším diskutabilní nebo pochybné,“ reagoval předseda Sdružení všeobecných praktických lékařů Petr Šonka a odmítl, že by šlo mezi praktiky o rozšířenou praxi.

Stejně jako další lékaři upozorňuje, že i když přínos infuzí s vitaminem C není vědecky podložen, řada zdravotnických zařízení je přesto nabízí zhruba za tisíc korun.

„Porušováním kodexu by to bylo, kdyby lékař uváděl pacienty v omyl a vydával to za náhradu něčeho, co je naopak účinné v léčbě onemocnění. Například, že chřipku vyléčí infuze vitaminu C. Bylo by dobré vzdělávat lékaře i pacienty o tom, že existují přípravky, které nemají úplně doloženou účinnost,“ podotkla členka výboru sdružení, lékařka Ludmila Bezdíčková.

Stejně tak nevidí praktici přínos u zjišťování nádorových látek. Takzvané markery neslouží primárně k odhalení nemoci.

„Nikdy jsem to nenabízel a nebudu. Používají se ke zjištění dynamiky diagnostikovaného nádorového onemocnění a monitorování efektu léčby,“ zdůraznil další člen výboru Ivo Procházka.

Výjimkou je vyšetření hladiny PSA u karcinomu prostaty, což je ale od letošního ledna součástí screeningového programu pro muže od 50 do 69 let.

Preventivní prohlídka u všeobecného lékaře

provádí se 1× za dva roky (dospělí)

obsahuje:

  • doplnění anamnézy (důraz na profesní rizika, výskyt kardiovaskulárních a plicních nemocí, cukrovky, vysokého tlaku, poruch metabolismu nebo rakoviny v rodině)
  • kontrolu očkování
  • měření krevního tlaku, zjištění indexu tělesné hmotnosti (BMI), orientační vyšetření zraku a sluchu
  • zhodnocení onkologických rizik: vyšetření kůže, při podezření na riziko nemoci vyšetření přes konečník, u mužů při pozitivní rodinné anamnéze nebo rizikových faktorech vyšetření varlat a u žen od 25 let vyšetření prsů
  • vyšetření moči diagnostickým papírkem
  • kontrolu a zhodnocení výsledků dalších předepsaných preventivních vyšetření (liší se podle věku a pohlaví; např. vyšetření cholesterolu, glykemie, EKG, okultního krvácení ve stolici, funkce ledvin, screeningy apod.)

zdroj: Vyhláška o preventivních prohlídkách

Reklama

Výběr článků

Načítám