Hlavní obsah

Je to intuitivní a příjemné, hlásí ředitelé k novému systému přihlášek na střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už první den do systému elektronických přihlášek na střední školy vstoupily stovky ředitelů. Systém funguje bezchybně, hlásí i Cermat, který digitální podobu přihlášek zajišťuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový šéf Cermatu Miroslav Krejčí.

Článek

„Asi za deset minut jsem to měla hotové. Je to docela intuitivní a příjemné. Nemám informace o tom, že by to některému z kolegů nešlo,“ řekla v pondělí Novinkám a Právu šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Ředitelé středních škol mají do konce ledna povinnost zanést na doméně Digitálního přihlašovacího systému www.dipsy.cz informace o tom, kolik míst v rámci prvního kola přijímaček vypisují, zadat obor, formu studia a podmínky přijímacího řízení.

Jeden 57letý ředitel mi volal s tím, že by to zvládla i jeho babička
Miroslav Krejčí, šéf Cermatu

Zároveň je třeba uvést například kapacity učeben vyčleněných pro přijímací zkoušky. Ředitelé musí zadat také požadavky, jaké dokumenty navíc budou od uchazečů požadovat. Některé školy například vyžadují poslední tři vysvědčení ze základní školy, jiné potvrzení o zdravotním stavu.

Digitalizace se nebojte, nabádají ředitelé rodiče

Uživatelskou přívětivost ocenil také předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček.

„Systém je velice intuitivní a všechno funguje. V podstatě naklikáte jen název oboru, počet předpokládaných přijatých, počet zkušebních míst a zaškrtáte, kolik máte příloh. Jeden obor lze zvládnout za pět minut,“ popsal Právu.

Podle šéfa Cermatu Miroslava Krejčího si vše do pondělního odpoledne obstaralo na pět set ředitelů. Celkem je středních škol kolem třinácti set.

U přihlášek na střední školy netaktizujte

Věda a školy

„Za celou dobu se nám neohlásil nikdo, že by něco nechápal. Jeden 57letý ředitel mi dokonce volal s tím, že by to zvládla i jeho babička,“ řekl Právu.

Původně Cermat na dodání elektronického systému vypsal tendr s odhadovanou cenou 12 milionů korun. Ten byl zrušen, protože kvůli průtahům hrozilo, že vše nebude včas hotové. Nakonec šéf Cermatu rozhodl, že systém vytvoří Cermat, pro což sehnal několik odborníků v IT. Výstavba systému by navíc měla stát 1,6 milionu korun.

Ředitelé předpokládají, že by s digitalizací přihlášek neměli mít problém ani rodiče.

„I z médií už lidé mají přehled o změnách. My o tom informujeme na svých stránkách a i na dnech otevřených dveří jsme je upozorňovali, že vše lze dohledat na webu www.prihlaskynastredni.cz. I základní školy poskytují informace,“ uvedla Schejbalová.

Podobně hovořil i Zajíček. „Pro rodiče jsme zpracovali manuál, který máme na webu. Apeloval bych na ně, aby se digitálního podání přihlášek nebáli. I kdyby to bylo jen hybridní formou, tak je to pořád lepší než na papíře,“ dodal.

Cermat spustil mobilní aplikaci na trénování v testech

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám