Hlavní obsah

Cermat vydal videomanuál k přihláškám na střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehledný návod na videu, jak si vyplnit přihlášky na střední školy, zveřejnil tento týden Cermat, který státní přijímačky připravuje. Dva spoty ukazují, jak vyplnit přihlášku s využitím elektronického podpisu i bez něj.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jednotná přijímací zkouška - ilustrační foto

Článek

Obě videa lze zhlédnout na stránkách www.prihlaskynastredni.cz v sekci Pro rodiče a žáky.

Rodiče mohou přihlášky vyplňovat od 1. do 20. února. Digitalizace umožňuje oproti dosavadnímu papírovému systému podat až tři přihlášky.

Důležitý bude pořadník, v jakém sledu od jedničky do trojky uchazeč školy vybere. Po vyhodnocení přijímaček totiž systém automaticky přiřadí uchazeče na školu, u níž splnil kritéria pro přijetí a stojí v jeho pořadníku nejvýše.

Od elektronické přihlášky se zejména očekává, že uleví uchazečům a jejich rodinám od stresu, jaký byl obvyklý zejména v posledních dvou letech, kdy se na střední školy přesouvají čím dál silnější ročníky.

Přihlášku mohli uchazeči podávat jen na dvě školy, hlavně ale dlouhé týdny nevěděli, zda a kam byli přijati. Mnozí raději taktizovali a přihlášku nepodávali na školu, kde tušili větší nápor.

Letos ale Cermat doporučuje vybrat jednu školu podle největší preference, druhou jako alternativu a třetí „na jistotu“.

Je to intuitivní a příjemné, hlásí ředitelé k novému systému přihlášek na střední školy

Věda a školy

Na gymnázia se chystá pětina deváťáků

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám