Hlavní obsah

Zkameněliny z Mostecka putují do Národního muzea

Právo, Karel Otcovský

Zkamenělé rostliny a stromy z lomu Vršany na Mostecku se stanou součástí nové paleontologické expozice Národního muzea v Praze. Nálezy jsou staré miliony let. Exponáty našli horníci při těžbě uhlí v povrchovém lomu. Spolupráce Národního muzea a Vršanské uhelné ze skupiny Sev.en Energy trvá už několik let.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vedoucí oddělení paleontologie Národního muzea Jiří Kvaček nakládá fosilii do auta.

Článek

Muzejní badatelé si odvezli výběr z exponátů, které horníci střádali řadu měsíců. „Nejlepší, co jsme si mohli vybrat, jsou fosilizované kmeny z původních rašelinišť. Jde o různé typy stromů, přednostně o tisovce. Většinou jsou odhadovaného stáří 28 milionů let. Nyní budeme s exponáty pracovat. Rozhodně tu jsou zajímavé struktury, které jsme ještě neviděli. Je to i pro nás něco nového,“ prohlásil vedoucí oddělení paleontologie Národního muzea Jiří Kvaček.

Na britské pláži objevili pozůstatky neznámého dinosaura. Měl duté kosti

Věda a školy

Zaměstnanci lomu si umějí se vzácnými nálezy poradit, na možnost objevu vzácných minerálů a fosilií jsou připravováni.

„Včas odhalí, že by mohlo jít o miliony let starý exponát, jsou při práci pozorní a postupují velmi odpovědně. Je především jejich zásluha, že můžeme Národnímu muzeu zkameněliny nabídnout,“ poznamenal geolog těžební společnosti Petr Šulcek.

Jantar dokázal zachovat barvu hmyzu z doby dinosaurů

Věda a školy

Fosilie slouží vědcům z celého světa. „Některé kusy, které jsme získali z lomu Vršany, jsou vhodné k vystavení a stanou se součástí nové paleontologické expozice, jejíž otevření je naplánováno na jarní měsíce příštího roku,“ uvedl Kvaček.

Reklama

Výběr článků

Načítám