Hlavní obsah

Bod zlomu: Británie má oběť smogu, devítiletou dívku

Právo, ČTK, BBC, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Znečištění ovzduší – to je příčina smrti devítileté dívky Elly, která zemřela v roce 2013 v Londýně po astmatickém záchvatu. Rozhodl o tom soud v londýnské čtvrti Southwark.

Foto: Profimedia.cz

Matka zesnulé Elly Rosamund Adoová-Kissiová-Debrahová.

Článek

Ella se tak stala historicky vůbec prvním člověkem ve Spojeném království, který oficiálně zemřel kvůli smogu. Profesor Gavin Shaddick, vládní poradce, rozhodnutí označil za „přelomové“.

Ella Adoová-Kissiová-Debrahová žila s rodinou na jihovýchodě Londýna, jen pár desítek metrů od silnice A205, součásti jižního okruhu města. Astmatické záchvaty se u ní objevovaly tři roky před smrtí a musela kvůli nim sedmadvacetkrát do nemocnice. Nakonec jim 15. února 2013 podlehla. Tehdy ještě soud odmítl, že by úmrtí jakkoli způsobilo špatné ovzduší v okolí.

Koroner označil dvojí selhání

Loni ale toto rozhodnutí vyšší instance zrušila. Stalo se tak kvůli posudku, který předložil Stephen Holgate, expert na ovzduší ze Southamptonské univerzity. Upozornil na „do oči bijící souvislost“ mezi dívčinými záchvaty a hodnotami koncentrace oxidu dusičitého a prachových částic v místě jejího bydliště.

To nyní southwarský soud potvrdil. Koroner Phillip Barlow upozornil, že hodnoty porušovaly regule jak Evropské unie, tak Světové zdravotnické organizace (WHO). V závěrečné řeči značil dvě zásadní selhání – ve snižování hladin oxidu dusičitého a v tom, že matka Elly nedostala informace o závažnosti situace. „Dospěl jsem k závěru, že Ella zemřela na astma způsobené mimo jiné vystavením se nadměrnému znečistění ovzduší,“ sdělil koroner.

Poklonil se i Terminátor
Dívčina matka se dočkala poklony i z nečekaných míst.
„Jste hrdinka,“ napsal jí bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger.
Hollywoodský herec již několik let bojuje za čistší ovzduší.
Poděkoval paní Kissiové-Debrahové za to, že „usvědčila znečištění prostředí z vraždy“.

Zástupce čtvrti Lewisham, ve které Ella žila, přiznal, že radnice jednala příliš pomalu. Matka po verdiktu řekla, že chtěla pro dceru dosáhnout spravedlnosti. „Lidé si nejspíš neuvědomují, jak nebezpečné znečištění ovzduší je. Myslím, že je to zdravotní nouze a mělo by se proti tomu víc dělat,“ podotkla.

Matka ji musela nosit na zádech

Ellu kvůli dýchání poprvé převezli do nemocnice v roce 2010 kvůli záchvatu kašle. Lékaři ji museli uvést do umělého spánku, aby její stav vůbec mohli stabilizovat. O dva roky později ji úřady označily za „postiženou“ a její matka ji musela nosit na zádech. Sama by dívka daleko nedošla.

Když Ellu převezli do nemocnice naposledy, téměř nedýchala. „Bylo to naléhavé, srdeční zástava,“ popsala u soudu její matka Rosamund Adoová-Kissiová-Debrahová.

Reklama

Výběr článků

Načítám