Hlavní obsah

Živé knihy představí žákům a studentům život menšin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaadvacetiletý Marek z Prahy je živou knížkou. Čtyři a půl roku se totiž účastní vzdělávacího projektu Živá knihovna, který cílí na prevenci diskriminace, rasismu, xenofobie a extremismu. Organizace Amnesty International, která ho pořádá zhruba deset let, bere na druhý stupeň základních škol a střední školy zástupce různých menšin, kteří studentům líčí svoje zkušenosti.

Foto: Amnesty International

Zástupci menšin diskutují se žáky základních a středních škol.

Článek

Nejde o přednášku, ale otevřenou debatu, která může uvést na pravou míru různé mýty, domněnky.

Svoje příběhy vyprávějí například uprchlíci, ti, kteří zažili sexuální nebo domácí násilí, potýkají se s duševními poruchami, poruchami příjmu potravy nebo zástupci sexuálních menšin.

„V rámci Živé knihovny si studenti místo klasických knížek můžou vypůjčit konkrétní osoby neboli živé knížky. I v živých knížkách lze číst. Prostřednictvím rozhovorů a sdílení příběhů,“ vysvětlila koordinátorka živých knih pro Čechy Natálie Nelligan.

Rada vlády přijala definici anticikanismu

Domácí

Marek se k projektu dostal přes kamaráda, který se ho účastnil. „Dělám to rád, je to přesně to otevření diskuze, která je u nás zatím dost divoká,“ řekl Novinkám mladý muž, který se narodil jako děvče.

Vyrůstal s bratrem v klasické rodině na sídlišti. „Celé dětství jsem měl klučičí zájmy, a když jsem měl příležitost, aktivně jsem se prezentoval jako kluk, třeba o Velikonocích jsem chodil koledovat,“ vyprávěl s úsměvem student filozofické fakulty.

„Tam to vědí asi čtyři lidi a mně to tak vyhovuje,“ upozornil. Proto během rozhovoru nechtěl zabíhat do větších detailů ani se fotit.

Že bude jiný, si uvědomil, když se mu začaly líbit dívky. Ve 12-13 letech zjistil, že existuje LGBT komunita, a postupně začal zjišťovat, že do ní patří. První, kdo se to dozvěděl, byla někdy v patnácti letech profesorka němčiny na gymnáziu. Ta to podle něj vzala sportovně. Rok nato se svěřil rodině.

„Když jsem to vybalil doma, doufali, že mě to přejde,“ krčí rameny s tím, že ani po letech vztahy nejsou ideální. Ale poslední dva roky rodina usilovně pracuje na tom, aby se normální komunikace konečně obnovila.

Až čtyřicet procent lidí z LGBTQ+ komunity trápí deprese, scházejí pro ně psychiatři

Zdraví

„Naši to nechtěli dost dlouho vzít. Strašně jsme se pohádali, když jsem si nechal změnit jméno, kvůli hormonální léčbě i operaci, kdy jsem si nechal odstranit prsa. Nemluvíme o tom ani teď,“ doplňuje Marek, který se Živou knihovnou zamíří do Hradce Králové.

V žádném případě svého rozhodnutí nelituje. „Žije se mi hezky,“ usmívá se spokojeně. Má přítelkyni, posiluje, zajímají ho jazyky, hraje na elektrické bubny.

Živá knihovna vznikla v 90. letech v Dánsku

Živá knihovna se podle Jiřího Bejčka, vedoucího vzdělávání k lidským právům Amnesty International, zrodila v Dánsku v 90. letech. Studenti jí reagovali na tragickou událost, která se stala na tamní univerzitě. Student s jinou barvou pleti byl napaden, pobodán, na následky zranění zemřel.

„Jeho kamarády napadlo, pojďme si spolu povídat, dát dohromady lidi, kteří by se normálně nepotkali,“ líčil Bejček s tím, že setkání pomáhá odbourávat komunikační bariéry mezi zástupci většinové a menšinové společnosti a podporuje jejich vzájemný vztah.

„Motto projektu zní: Nesuďte knihu podle obalu, přečtěme si alespoň pár řádků,“ dodal.

FOTO: Demonstrace Světlo pro oběti znásilnění

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám