Hlavní obsah

Rada vlády přijala definici anticikanismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny přijala v pondělí pracovní definici takzvaného anticikanismu. Uložila vládní zmocněnkyni Lucii Fukové, aby tuto formulaci o protiromských postojích předložila vládě ke schválení. Po jednání to uvedla sama Fuková.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková na jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (12. února 2024)

Článek

Definici anticikanismu jako formy rasismu vůči Romům ustavila v roce 2020 Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA). Vyzvala Česko jako svého člena k přijetí a využívání v praxi. Formulace není právně závazná. Podle rady ale může pomoci k osvětě a omezení protiromských projevů.

„Přijetí by znamenalo také silné symbolické gesto,“ uvedla Fuková. Snažit se bude o to, aby po vládě definici podpořily i Sněmovna a Senát do 8. dubna, na který připadá Mezinárodní den Romů. Senátní školský výbor by se měl definicí zabývat v úterý.

Podle definice představuje anticikanismus diskriminační jednání, vyjadřování či přístup jednotlivců i institucí k Romům. Vede k vylučování a snižování hodnot romské kultury, fyzickému násilí či projevům nenávisti vůči lidem, kteří jsou považováni za „Cikány“. Zachází se s nimi jako s odlišnou skupinou. Spojují se s nimi urážlivé stereotypy a zkreslené představy, které jsou rasistické.

Romové si na Slovensku půjčili od lichvářů a marně čekají na slíbené peníze za účast ve volbách

Evropa

Podle rady mezi projevy anticikanismu patří popírání či schvalování pronásledování a vyhlazování Romů, podněcování k násilí vůči Romům, nucené sterilizace, smyšlené obviňování, šíření stereotypů o tendencích ke zločinu či používání pojmenování Cikán jako nadávky.

Rada v novém složení

Rada uvedla, že schválením by se ČR přidala k dalším zemím, které už definici přijaly. Patří mezi ně třeba Německo, Rakousko, Slovensko, Británie či některé univerzity, velké společnosti i sportovní federace, uvedla vládní rada ve svém usnesení. Dodala, že IHRA už dřív ustavila definici antisemitismu, kterou čeští poslanci schválili v roce 2019 a po nich ji přijali i senátoři.

„Jestliže se Česká republika nakonec vyrovnala s dříve ostudným stavem památníku romského holokaustu v Letech u Písku či v Hodoníně u Kunštátu, pak přijetí definice anticikanismu radou vlády pro záležitosti romské menšiny a vládou by znamenalo důstojný příspěvek k uctění jejich památky,“ uvedla rada ve zdůvodnění.

Podle něj by přijetí definice přispělo k větší informovanosti a povědomí o diskriminaci a předsudečné nenávisti, k nastavení cílených opatření a prosazování rovných šancí. Usnadnilo by také sledování nežádoucích projevů a hlášení případů.

Rada v pondělí zasedala poprvé v novém složení. Část členů se vyměnila, před nedávnem nové romské zástupce jmenovala vláda. Fuková na závěr jednání představila svou činnost za první rok od svého jmenování v prosinci 2022. Zmínila sestavení svého týmu, prosazování zapojení Romů do plánování a rozhodování, výjezdy do regionů, jednání s politiky o opatřeních ve vzdělávání, bydlení či zaměstnanosti, postup při odškodňování za protiprávní sterilizace i loňská setkání ke zklidnění vyhrocené situace v některých místech republiky kvůli protiukrajinským náladám.

Zpráva o extremismu: Rostlo napětí mezi Romy a Ukrajinci, hrotili ho i „lajfkaři“

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám