Hlavní obsah

Ženám po mateřské dovolené pomáhá pracovní praxe

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jednou z doplňkových aktivit projektu Rodina není handicap, jehož cílem je pomoci rodičům po rodičovské dovolené najít znovu vhodné zaměstnání, je i roční pracovní praxe. Na Katastrálním úřadu v Plzni na ni v srpnu nastoupily dvě účastnice projektu, Petra Netolická a Gabriela Čabounová.

Článek

Podle obou Plzeňanek je praxe velmi přínosná, protože jim pomáhá zapojit se do pracovního procesu po několikaleté mateřské pauze. „Katastrální úřad je velká instituce a nabídka praxe právě tady pro mě znamená zajímavou a různorodou práci,“ říká Petra Netolická. „Ráda komunikuji s lidmi a vyhovuje mi, že na místní podatelně jsem s nimi v pravidelném kontaktu,“ vysvětluje žena, která má na starosti především administrativní činnost. Mezi její každodenní úkoly patří zařizování doručenek, podepisování dokumentů, výprava pošty, přijímání vkladů a zadávání dat do počítače.

Podle slov druhé praktikantky, Gabriely Čabounové, byl nejvyšší čas začít obnovovat  pracovní návyky. Na úřadu práce byla evidována jako nezaměstnaná již 17 měsíců. „Ke konci jsem si říkala, že bych byla vděčná i za pozici neadekvátní k mému vzdělání, když v tom náhle přišla tato nabídka,“ přibližuje situaci Čabounová, která vystudovala střední školu obchodu a služeb.

Do masokombinátu se vrátit nemohla

Na katastrálním úřadu má na starosti především práci v archivu, vyhledávání a kontrolu dokumentů a účetní činnost. „Před mateřskou jsem pracovala v obchodních odděleních dvou soukromých firem. Mohla jsem se sice po třech letech vrátit k práci v masokombinátu, ale problémem byl směnný provoz, což je ve spojení s péčí o děti velmi komplikované,“ vysvětluje žena.

Na katastrálním úřadu lze prý naopak skloubit pracovní dobu s rodičovskými povinnostmi vcelku bez problémů. „Mám velkou podporu v manželovi,“ pochvaluje si Petra Netolická. „I děti to přijímají statečně. Starší dcerka měla obrovskou radost, že má maminku konečně v práci a bude se s tím moci pochlubit dětem. Pro mladšího syna je sice trochu nepříjemné, když se ráno probudí a nejsem doma, ale myslím, že si na to brzy zvykne a bude to v pořádku,“ doufá Netolická.

Po praxi na úřadu tam chtějí získat stálé místo

Pracovní praxe obou žen potrvá do 9. srpna 2011. Obě se prý poté pokusí získat na katastrálním úřadě stálé pracovní místo. „Sice jej přislíbené zatím nemáme, nicméně určitě o něj projevíme zájem - budeme to konzultovat s personálním oddělením,“ plánuje Gabriela Čabounová.

S pracovní náplní jsou obě praktikantky spokojené. „Jsme tady teprve pár týdnů, ale už jsme se toho hodně naučily. Máme tu výborný kolektiv a spoustu práce, rozhodně nám nehrozí dívání se na hodinky a vzdychání ‘ježišmaria, kdy už ta pracovní doba skončí…‘. Naopak, v úředních hodinách se kolikrát ani nenadechnu, ale jsem ráda, že se kolem mě neustále něco děje,“ popisuje spokojeně Petra Netolická.

Praxi absolvuje dalších dvacet účastníků projektu

Na podobnou pracovní praxi v období od září do prosince nastoupí ještě okolo dvaceti účastníků projektu. Uplatnění najdou na úřadech v Plzeňském kraji. „Plánovaný počet dočasně přidělených zaměstnanců na pracovní praxe je již naplněn,“ konstatuje projektová manažerka Lenka Šmídová z Úřadu práce v Plzni. „Aktivita by mohla stoprocentně splnit svůj účel, což se prokáže po jejím úspěšném absolvování klienty koncem roku 2011,“ dodává manažerka.

Projekt je financovaný z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR, jeho realizátorem je Úřad práce v Plzni a dodavatelem služeb společnost Grafia, s.r.o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám