Hlavní obsah

Zemřel americký astronaut Mattingly, který přispěl k záchraně Apolla 13

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 31. října zemřel americký astronaut Thomas K. Mattingly, známý jako Ken Mattingly. Bylo mu 87 let. Proslavil se především svým záchranným plánem pro posádku neúspěšné třetí expedice na Měsíc, mise Apollo 13.

Foto: Profimedia.cz

Americký astronaut Thomas Kenneth Mattingly (1936-2023)

Článek

Ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson v oficiálním vyjádření ze čtvrtka uvedl, že USA ztratily hrdinu.

„Ztratili jsme jednoho z hrdinů naší země. Astronaut NASA T. K. Mattingly byl klíčem k úspěchu našeho programu Apollo a jeho zářivá osobnost znamená, že si ho budeme pamatovat navždy,“ zmínil šéf NASA v prohlášení.

NASA připomíná, že nepochybně nejdramatičtější úlohu sehrál Mattingly poté, co se těsně před startem Apolla 13 v jeho rodině vyskytly zarděnky, a tudíž - i když se nakonec nenakazil - se musel cesty vzdát a k naší přirozené družici tehdy neodletěl.

V rámci pozemního týmu však připravoval klíčová rozhodnutí probíhající v reálném čase, která zajišťovala úspěšný návrat poškozené lodi i posádky Apolla 13 ve složení James Lovell, Jack Swigert a Fred Haise domů.

Popularizátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti na svém Facebooku i internetový časopis Kosmonautix informují, že Mattingly se do vesmírného prostoru podíval za svou kariéru celkem třikrát a prožil v něm 21 dní a čtyři hodiny.

Lety Kena Mattinglyho do vesmíru

  1. mise na Měsíc Apollo 16 (1972), pilot velitelského modulu
  2. raketoplán Columbia STS-4 (1982), velitel
  3. raketoplán Discovery STS-51C (1985), velitel

Zemřel astronaut Walter Cunningham

Amerika

Zemřel pilot Pelčák, náhradník Remka

Domácí

Reklama

Související témata:
Thomas K. Mattingly

Výběr článků

Načítám