Hlavní obsah

Zemřel pilot Pelčák, náhradník Remka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zemřel vojenský pilot Oldřich Pelčák, bylo mu 79 let. Ve druhé polovině 70. let jako jeden ze dvou Čechoslováků absolvoval náročný výcvik v Hvězdném městečku nedaleko Moskvy. Na palubu kosmické lodi Sojuz 28 však nakonec nastoupil Vladimír Remek, který v březnu 1978 strávil téměř osm dní na oběžné dráze. Informaci o úmrtí Pelčáka v sobotu zveřejnil na Facebooku Vojenský historický ústav.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Oldřich Pelčák na snímku z 8. prosince 2016

Článek

„Pelčák byl kosmonautem-kandidátem, členem záložní posádky pro let do vesmíru v sovětské lodi Sojuz 28 v roce 1978. Prvním československým kosmonautem se ale nakonec nestal. Pelčák byl však společně s Vladimírem Remkem jediným Čechem, který absolvoval kompletní výcvik pro kosmonauty, ve Hvězdném městečku u Moskvy,“ zavzpomínal Vojenský historický ústav na Facebooku.

Pelčák se narodil 2. listopadu 1943 ve Zlíně. Do předběžného výběru kosmonautů programu Interkosmos byl společně s Remkem zařazen v roce 1976. „Dva dny před startem kosmické lodi, který se uskutečnil 2. března 1978, se Oldřich dozvěděl výsledek rozhodnutí československé komise, že do kosmu poletí Vladimír Remek,“ připomíná na webu osud kosmonauta-náhradníka organizace Paměť národa.

Remkův let učinil z Československa třetí zemi, jejíž občan se vydal do kosmu

Historie

Toho, že se nakonec do vesmíru nepodíval, Pelčák příliš veřejně nelitoval a svůj osud nesl velkoryse – podle jeho slov zkrátka přišel rozkaz, který bylo nutné splnit. Po návratu do Československa se objevil po boku Remka a stranického vedení při prvomájovém průvodu a pak se vrátil k létání.

Jako letec s výcvikem v prestižní akademii v Moninu u Moskvy zastával různé velitelské funkce, později se stal zkušebním pilotem. Po listopadu 1989 patřil mezi piloty, kteří předváděli své umění i na Západě.

K létání se Pelčák dostal v kunovickém aeroklubu a později absolvoval leteckou akademii v Košicích. Na mnoha typech letadel, od stíhacích po transportní, nalétal na 3500 hodin, než v roce 1999 odešel do penze a věnoval se propagaci kosmonautiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám