Hlavní obsah

Západočeská univerzita se zbaví zbytečného obra, prodává bývalé ředitelství plzeňské Škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pokud si chcete koupit bývalé ředitelství plzeňské Škodovky, máte šanci. Západočeská univerzita (ZČU), která si rozlehlý objekt v Tylově ulici pořídila před čtrnácti lety a teď pro něj nemá využití, jej nabízí k prodeji. Cena: minimálně 174,6 milionu korun.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Bývalé ředitelství plzeňské Škody v Tylově ulici je na prodej.

Článek

Tak ji stanovil aktuální odhad, nabídky je možné podávat do 20. května. A pokud se na stejné částce sejde více zájemců? „Rozhodne los,“ řekla Novinkám Andrea Čandová, mluvčí plzeňské univerzity.

S tím, že cena půjde dolů, se zatím moc počítat nedá. „Chceme budovu prodat za nejvyšší možnou částku. V případě, že by univerzita neobdržela adekvátní cenovou nabídku, bude prodej odložen,“ upozornila Čandová.

Poprvé byl objekt k mání před dvěma lety, tehdy za 162 milionů. Ozvali se potencionální kupci, ale sešlo z toho kvůli formálním nedostatkům v dokumentaci – ty jsou již odstraněny.

Před sto lety vznikl okřídlený šíp, logo Škody

AutoMoto

Dobré místo, špatné trubky

Administrativní budova z roku 1948 nabízí ve dvou podzemních a čtyřech nadzemních podlažích skoro 17 tisíc metrů čtverečních podlahových ploch. „Jedná se o zajímavou investici zejména pro lehkou výrobu, skladovací prostory nebo jiné, třeba i polyfunkční využití,“ konstatovala Čandová.

Plusem je dobrá dostupnost centra Plzně, ke katedrále jsou to pěšky slabé dva kilometry. „Přilehlá lokalita náměstí Emila Škody má navíc projít významnou proměnou,“ připomněla Čandová. Město zde počítá s byty, obchody a kancelářemi.

Minusem je stav inženýrských sítí. Třeba vodovod je v současnosti nefunkční, ze dvou výtahů jezdí jen jeden. „Všechny rozvody jsou již zastaralé a pro využívání budovy by byla nutná jejich kompletní rekonstrukce,“ stojí v textu realitní kanceláře, která objekt nabízí.

Automechanik už zmizel z nabídky oborů škodováckého učiliště

Věda a školy

Krátká epizoda

Rozlehlý komplex u první škodovácké brány si škola pořídila v roce 2010 a tenkrát za něj dala 189 milionů. Tehdy ale měla na 19 tisíc studentů a potřebovala prostory především pro nově přičleněnou fakultu zdravotnických studií. Učilo se tady však jen do roku 2017. A dnes je studujících o sedm tisíc méně.

„Přestože počítáme s tím, že se jejich počet v budoucnosti o několik tisíc navýší, objekt pro nás už i tak pozbyl dalšího využití,“ konstatoval rektor ZČU Miroslav Lávička a dodal: „Univerzita také v posledních letech investovala do svých ostatních pracovišť a postavila v kampusu nové zázemí pro fakulty i výzkumné ústavy, kde je k dispozici to nejmodernější zázemí.“

Aktuálně se počítá především s rekonstrukcí dvou objektů na Chodském náměstí.

Bazén vs. výzkum. Západočeská univerzita má obavy ze stavby sportovišť za humny

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám