Hlavní obsah

Bazén vs. výzkum. Západočeská univerzita má obavy ze stavby sportovišť za humny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Neohrozí nový bazén a sportovní hala náš špičkový výzkum? Tuhle otázku řeší vedení plzeňské Západočeské univerzity (ZČU). A po radnici, která chce obě sportoviště vybudovat v těsné blízkosti kampusu na Borských polích, požaduje příslušné záruky.

Foto: Ivan Blažek

Fakulta aplikovaných věd s výzkumným centrem

Článek

„Máme obavy z vlivu výstavby a pozdějšího provozu zejména na fakultu aplikovaných věd a výzkumné centrum Nové technologie pro informační společnost,“ řekl Novinkám rektor Miroslav Lávička.

„Tamní pracoviště jsou vybavená z evropských peněz přístroji, které jsou velmi náchylné a citlivé na elektromagnetické vlnění i na vibrace. Jde o certifikovaná kalibrovaná zařízení, díky nimž tam lze dělat mezinárodně uznávaný výzkum,“ připomněl Lávička.

Doplnil, že tam bylo vloženo nemálo finančních prostředků. „A my musíme tuto investici ochránit. Nemůžeme dopustit, že nějaký přístroj, díky němuž naši výzkumníci získávají jedinečné výsledky, přijde kvůli stavbě o certifikát a nám ve výsledku klesne rating,“ upozornil.

Univerzita Karlova staví v Hradci lékařům a lékárníkům nové fakulty za více než sedm miliard

Věda a školy

Jiří Hammerbauer, prorektor pro tvůrčí činnost, upřesnil: „Třeba na speciálních mikroskopech jsou poznat otřesy a vibrace. A v akustických komorách, v nichž jsme schopni se dostat i pod hladinu dvaceti decibelů, což je v republice rarita, může docházet ke zkreslování výsledků.“

Foto: Vizualizace AVE architekt

Tak by měl vypadat bazén před fakultou aplikovaných věd.

Zmíněné výzkumné centrum je z roku 2014 a přišlo na miliardu, přístrojové vybavení na dvě stě milionů korun.

Ze dvou stran

Komplex fakulty lemují ze dvou stran zelené plochy ohraničené nedávno postavenou tramvajovou tratí, které patří městu. Bazén by měl vyrůst na východě od univerzitních objektů, hala na západě. Nejde jen o stavební ruch, ale i o následnou zvýšenou dopravu v této oblasti.

„Než dáme naše vyjádření k těmto záměrům, budeme požadovat studii dopadů,“ zmínil Lávička, který je nicméně přesvědčený, že se potřebné garance podaří s radnicí vyjednat. „Stejně jako při výstavbě tramvajové trati. Tehdy došlo na základě našich připomínek k významným zásahům do projektu a vlastní realizace pak probíhala k naší úplné spokojenosti.“

Studie přislíbena

Technický náměstek plzeňského primátora Pavel Bosák (Piráti) potvrdil, že město nechá vypracovat hlukovou studii. „Budeme ji mít k dispozici maximálně v horizontu měsíců,“ sdělil Bosák.

„S univerzitou neustále komunikujeme, její zástupci jsou součástí všech výborů a týmů, které se podílejí na přípravě, byli v porotě, který vyhodnocoval architektonickou soutěž pro bazén. Jejich připomínky zohledňujeme,“ doplnil.

Foto: Vizualizace AVE architekt

Bazén se už projektuje.

Co se týká samotné „akce bazén“, podle Bosáka se připravuje dokumentace pro územní rozhodnutí. „Realizaci vidím nejdříve za dva roky,“ podotkl.

Potřebných tři sta milionů v rozpočtu zatím není.

Brněnský komplex pro farmacii za čtyři miliardy přispěje k lékové soběstačnosti Česka

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám