Hlavní obsah

Z Evropy do Peru? Kosterní pozůstatky vrhají nové světlo na původ krokodýlů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objev prehistorické fosílie krokodýla v Peru poskytuje paleontologům vodítko, jak předci moderních krokodýlů, nyní mořských i sladkovodních plazů, poprvé přešli z moře na souš. V tomto případě na pevninu dnešní Jižní Ameriky. O nálezu zhruba sedm milionů let staré zkameněliny informovala tento týden agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fosílie stará sedm milionů let vrhá nové světlo na původ krokodýlůVideo: Reuters

 
Článek

Krokodýl byl nazván Sacacosuchus cordovai. Podle paleontologa Rodolfa Salase-Gismondiho byl tento „krokodýlí předek“ dlouhý odhadem asi čtyři metry.

V chilském ledovci odhalili první kompletní zkamenělinu ichtyosaura: březí samici

Věda a školy

Podle peruánského výzkumného týmu, který analyzoval pozůstatky čelistí a lebek tohoto druhu, zvíře pravděpodobně překročilo Atlantský oceán k pobřeží jihoamerického kontinentu a nakonec osídlilo území dnešního jižního Peru.

Paleontologové objevili v Patagonii největšího megaraptora. Měl obří drápy

Věda a školy

Nově představený druh totiž není blízce příbuzný s rodem Piscogavialis (druh vyhynulého mořského krokodýla), se kterým žil, ale jeho nejbližší příbuzní byli nalezeni v Africe a Evropě.

„Což právě naznačuje, že Sacacosuchus cordovai zřejmě musel překonat Atlantik, aby se sem dostal,“ cituje Reuters odborníka Salase-Gismondiho.

Původně jen ve slané vodě

Vědci oznámili, že v posledních letech shromáždili částečné kostry tohoto druhu. A že poté, co v roce 2020 našli čelist v peruánské poušti Sacaco (odtud jméno tvora –⁠ Sacacosuchus cordovai), tak pochopili, jak se tato zvířata vyvinula poté, co žila nejprve pouze ve slané vodě.

Polovině druhů krokodýlů hrozí vyhynutí. U želv jsou to až dvě třetiny

Věda a školy

Sacaco je oblast, kde byly již dříve nalezeny kostry prehistorických živočichů. Badatelé soudí, že před miliony lety byla poušť hlubokým mořským dnem, kde kromě jiných mořských druhů žili velryby, obří žraloci a krokodýli.

Jiný objev: předchůdce velryb

Jih Peru je bohatým zdrojem takových prehistorických pozůstatků. Např. letos v březnu představil tým paleontologů pod vedením zmíněného Salase-Gismondiho fosilii lebky 12–13metrového „mořského netvora“ basilosaura –⁠ predátora, který žil před 36 miliony lety v pravěkém oceánu podél dnešního peruánského pobřeží.

Paleontologové představili unikátní lebku basilosaura

Věda a školy

Basilosaurus byl ve své době jedním z největších dravců, šlo zároveň o předchůdce velryb a delfínů.

Reklama

Výběr článků

Načítám