Hlavní obsah

Nepokoje v Keni ochromily i život na univerzitách

Novinky, University World News, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

Od konce loňského roku trvající nepokoje v Keni, které si vyžádaly několik stovek obětí na lidských životech, zapříčinily i ochromení výuky na univerzitách v zemi. Učitelé a vedoucí představitelé vysokých škol se především snaží zabránit tomu, aby se do násilného konfliktu aktivně zapojili i studenti.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Demonstranti zapalovali v Nairobi ohnivé barikády.

Článek

Stejně jako jinde ve světě se na keňských univerzitách nachází řada politicky angažovaných studentů, čehož by mohly jednotlivé tábory zapojené do konfliktu zneužít. Zároveň však protivládní demonstranti nechtějí připustit, aby v zemi probíhala výuka, dokud vláda nesplní jejich požadavky.

Po vánočních prázdninách tak byla zahájena výuka pouze na privátních univerzitách, kde studují děti majetnějších rodičů a je u nich menší riziko, že by se nechali zatáhnout do konfliktu. Jak uvádí zpravodajský server University World News, na většině fakult veřejných vysokých škol bylo rozhodnuto o posunutí zahájení výuky z původního termínu 7. ledna na 4. února. V těchto dnech by se tedy mělo na keňských univerzitách opět začít přednášen. Vše bude ale zřejmě záviset na momentálních okolnostech.

Zapojení studentů do konfliktu mohlo situaci ještě zhoršit

"Vyhnuli jsme se situaci, kdy by studenti mohli být snadno zapleteni do politické krize, což by mohlo celou situaci ještě zhoršit," uvedl jeden z profesorů na Nairobské univerzitě.

Násilí v Keni propuklo po opětovném zvolení prezidenta Mwaie Kibakiho do funkce. Hlava státu byla totiž protikandidátem Railem Odingou obviněna z falšování výsledků voleb a jeho zastánci vyrazili do ulic.

Kibaki patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země. Opoziční kandidát Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou. Odinga si vytvořil image kandidáta chudých vrstev a své bašty má také v chudinských čtvrtích metropole Nairobi.

Reklama

Výběr článků

Načítám