Hlavní obsah

U Sydney pozorovali plejtváka obrovského, potřetí za posledních 100 let

Novinky, Matěj Pálka

Možnost, která se naskytla Australanům poblíž Sydney, je opravdu vzácná. U pobřeží mohli pozorovat pouť největšího žijícího tvora na zemi. A to je něco, co se děje opravdu velmi zřídka, za posledních sto let, v případě Austrálie, teprve potřetí.

Foto: Profimedia.cz

Tlama plejtváka obrovského (Balaenoptera musculus) pojme najednou až 40 tun vody s krilem.

Článek

Plejtváci obrovští jsou největšími savci, kteří obývají naši planetu a také těmi největšími žijícími tvory. Plejtvák obrovský dorůstá maximální délky asi 30,5 až 33,6 metru a váží až kolem 190 tun. Jen jeho jazyk váží cca čtyři tuny, tedy prakticky tolik jako dospělý slon.

Obří nafouknuté tělo plejtváka přilákalo na pláž davy

Koktejl

I přes svou velikost však ani obyvatelé přímořských zemí tohoto tvora jen tak nespatří. Je to způsobeno tím, že plejtváci málokdy zavítají k pobřeží, většinou se drží v odlehlých částech oceánů.

Jako bych trefil jackpot, radoval se fotograf

Plejtváka spatřili pozorovatelé v Austrálii během srpna poblíž pláže Maroubra v Novém Jižním Walesu a okamžitě se přihrnula řada fotografů, kteří si 25 metrů dlouhého tvora chtěli vyfotografovat.

„Nedokážu popsat, co všechno se mi najednou honí hlavou, cítím se, jako bych vyhrál jackpot,“ komentoval na Instagramu svůj příspěvek jeden z fotografů, kterému se podařilo plejtváka poblíž australských břehů zachytit.

„Ano, opravdu se jedná o mimořádně vzácný fotografický úlovek. I na moři je populace plejtváků rozptýlená a my máme jen velice omezená data o jejich migraci,“ potvrdil pro BBC Andrew Marshall ze Správy národních parků a divočiny v Novém Jižním Walesu. Dodal, že dosud je to teprve potřetí, za posledních sto let, co měli Australané příležitost plejtváka u svého pobřeží spatřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám