Hlavní obsah

Obří nafouknuté tělo plejtváka přilákalo na pláž davy

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gigantické tělo plejtváka obrovského se tento týden objevilo u indonéské pláže u města Kupang. Mrtvola plejtváka obrovského přilákala davy zvědavců, úřadům se však příčinu jeho úmrtí zjistit nepodařilo. Dřív, než ho odborníci stihli vytáhnout na pláž, tělo bylo znovu spláchnuto do moře.

Foto: Profimedia.cz

Mrtvola plejtváka nalezená u indonéské pláže

Článek

Přes 23 metrů dlouhé tělo přilákalo desítky lidí, mrtvola nafouknutá do borovských rozměrů byla vidět z velké dálky.

„Myslíme si, že jde o plejtváka, ale nevíme, co způsobilo jeho smrt,“ uvedla jedna z ochranářek Lidya Tesa Saputrová. „Zvíře nepošlo zde a mrtvé je již nějakou dobu,“ dodala.

Úřady chtěly zjistit příčinu smrti, aby potvrdily či vyloučily, že se zvíře zadusilo plasty. Tak tomu bylo v případě velryby vyvrhnuté v Indonésii v roce 2018. Zvíře tehdy mělo v žaludku na 100 plastových hrníčků a 25 igelitových tašek.

Příběh nejzpackanějšího odstřelu velryby má po 50 letech pokračování

Koktejl

Velryba vyvrhnutá v úterý na pláž si tajemství své smrti uchovala. Moře ji opět spláchlo v noci z úterý na středu, zatímco se úřady připravovaly na její vyzvednutí.

Putující obr

Plejtvák obrovský je současným největším žijícím živočichem a nejtěžším živočichem, co kdy na Zemi žil. Dorůstá až 33,6 metrů a váží kolem 190 tun. Delší byli jen někteří dinosauři, ti však vážili méně.

Živí se výhradně krilem tvořeným mořskými korýši. Vodu s krilem plejtvák přecedí kosticovými zuby. Denně plejtvák spotřebuje 3 až 5 tun potravy, během sezóny pak sežere až 750 tun.

Foto: Profimedia.cz

Plejtváci obrovští v Kalifonrském zálivu

Aby tyto velryby získaly takové množství potravy, plaví se na velmi dlouhé vzdálenosti. Zvláštností je, že nikdy nepřekročí rovník a drží se na polokouli, na které se narodily.

Putují o samostatně či ve dvojicích, ojediněle i po třech. I když se takové chování jeví jako samotářské, díky schopnostem dorozumívat se na extrémně dlouhé vzdálenosti, plejtváci sami vlastně nikdy nejsou.

Reklama

Související témata:
Lidya

Výběr článků

Načítám