Hlavní obsah

Vzácné hybridní zatmění Slunce si podmanilo oblohu na západě Austrálie

Canberra

Na západní pobřeží Austrálie se sjely desetitisíce lidí, kteří si nechtěli nechat ujít vzácný astronomický jev: hybridní zatmění Slunce. Tento typ zatmění, které se pozorovatelům na různých místech jeví někde jako úplné a někde jako prstencové, podle astronomů obvykle přichází zhruba jednou za desetiletí.

Hybridní zatmění Slunce nad AustráliíVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli minutě poledního temna, kdy ve čtvrtek Měsíc zcela zakryl Slunce, dorazilo do třítisícového australského města Exmouth asi 20 tisíc lidí, napsaly agentury ReutersAP. Šlo o jedno z mála míst na světě, které bylo svědkem této nebeské události.

Turisté, kteří přijeli výhradně kvůli zatmění, městečko zaplavili už několik dní předem a kempovali ve stanech i obytných přívěsech.

Odborníci předem avizovali, že Exmouth bude jedním z míst, kde bude astronomický jev, který mohli po Austrálii pozorovat i lidé v části Indonésie a Východního Timoru, nejlépe viditelný.

Úžasné fotky zatmění Slunce chtějí dělat z vesmíru

Domácí

Jedním z těch, kdo do Austrálie vyrazili, byl i astronom Henry Throop z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). „Není to neuvěřitelné? Je to fantazie. Naprosto neskutečné. Bylo to vidět tak jasně a ostře. Byla vidět i koróna kolem Slunce,“ popsal své zážitky.

„Trvalo to jen minutu, ale pocitově to bylo delší… A pak byl vidět i Jupiter a Merkur. A pozorovat ty dvě planety naráz ve stejnou chvíli – dokonce i spatřit jen samotný Merkur – je taky velká vzácnost,“ dodal.

Okamžik úplného zatmění, kdy bylo Slunce zcela „zablokováno“, trval podle agentury Reuters konkrétně 58 sekund.

OBRAZEM: Lidé v Česku mohli sledovat částečné zatmění Slunce

Věda a školy

„Jsem tak dojatá, že si mi chce plakat. Měnila se barva a viděla jsem korónu i sluneční erupce,“ řekla agentuře AP Julie Copsonová, která kvůli zatmění cestovala přes 1000 kilometrů z australského města Fremantle. Upozornila i na náhlý pokles teploty během zatmění, kdy se během několika vteřin ochladilo o pět stupňů.

Další hybridní zatmění až za osm let

Hybridní nebo také kombinované zatmění Slunce je poměrně vzácné, naposledy ho bylo možné pozorovat v roce 2013 a další přijde v roce 2031.

Nastává tehdy, když je na obloze Měsíc téměř stejně velký jako vzdálenější Slunce, takže ho při pohledu z některých míst zakrývá zcela a při pohledu z jiných míst kolem Slunce zůstává prstenec záření.

Pád satelitu NASA nad Kyjevem? Nesmysl, byl to normální bolid, vysvětluje astronom

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám