Hlavní obsah

Výstava ukazuje, jak technika slouží medicíně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová výstava Národního technického muzea (NTM) v Praze s názvem Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně, která byla zahájena ve středu 10. května, seznamuje návštěvníky s historií i současností protetiky. Ukazuje možnosti, perspektivy i meze náhrad lidského těla a zachycuje výsledky propojení oborů medicíny, vědy a techniky.

Foto: NTM

Výstava Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně

Článek

Výstava, která vznikla ve spolupráci s Univerzitou Karlovou (UK) a Národní lékařskou knihovnou, návštěvníkům ukáže realitu současných možností medicíny. Poznají, jak lidé pomocí přístrojů posouvají omezení svého těla, co a jak je možné plnohodnotně či částečně nahradit. Seznámí se s úspěchy v posledních desetiletích, které vznikají díky spolupráci odborníků z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu.

Hosté mohou rovněž porovnat současné možnosti s historií oboru i poznat jeho další směřování.

Sbírka zdravotnické techniky

„Cílem je seznámit veřejnost s mimořádnými výsledky propojení oborů medicíny, techniky a vědy. Autorský tým se pustil do odvážného činu. Bylo nutné koordinovat výpůjčky předmětů od 60 subjektů a propojit spolupráci velkého množství odborníků ze zdravotnictví. Díky tomuto projektu založilo NTM sbírku zdravotnické techniky,“ uvedl generální ředitel muzea Karel Ksandr.

Foto: NTM

Výstava Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně

Podle rektora UK Tomáše Zimy přispěla univerzita ukázkami vývoje implantátů a různých pomůcek člověka za posledních 150 let.

„Na konceptu se podíleli odborníci zejména z 1. lékařské fakulty UK, z fakultních nemocnic, například z IKEM, ale také kolegové z Masarykovy univerzity v Brně,“ dodal.

Sluchadlo Bedřicha Smetany

Výstava se ve dvanácti sekcích a stovkách exponátů snaží srozumitelnou formou prezentovat celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla, od protéz končetin, zubních, cévních či prsních implantátů přes náhrady funkce ledvin, jater, slinivky, srdce či plic po nervovou stimulaci či kompenzaci hlasu, sluchu a zraku.

Foto: NTM

Výstava Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně

Návštěvníci uvidí i sluchadlo Bedřicha Smetany spolu s nejnovějšími kochleárními implantáty, které nahrazují sluch, stejně tak experimentální srdeční čerpadlo ze 70. let nebo nejnovější dialyzační přístroje, schopné zčásti nahradit funkci ledvin i jater.

Výstava se koná od 10. května 2017 do 4. března 2018.

Reklama

Související články

Náhrada dělohy má pomoci nedonošeným dětem

Odborníci ve Spojených státech vyvinuli mimotělní podpůrné zařízení podobné děloze, které může v budoucnu pomáhat extrémně předčasně narozeným dětem. Vak...

Výběr článků

Načítám