Hlavní obsah

Výstava ukazuje, jak technika slouží medicíně

Novinky,

Nová výstava Národního technického muzea (NTM) v Praze s názvem Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně, která byla zahájena ve středu 10. května, seznamuje návštěvníky s historií i současností protetiky. Ukazuje možnosti, perspektivy i meze náhrad lidského těla a zachycuje výsledky propojení oborů medicíny, vědy a techniky.

Foto: NTM

Výstava Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně

Článek

Výstava, která vznikla ve spolupráci s Univerzitou Karlovou (UK) a Národní lékařskou knihovnou, návštěvníkům ukáže realitu současných možností medicíny. Poznají, jak lidé pomocí přístrojů posouvají omezení svého těla, co a jak je možné plnohodnotně či částečně nahradit. Seznámí se s úspěchy v posledních desetiletích, které vznikají díky spolupráci odborníků z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu.

Hosté mohou rovněž porovnat současné možnosti s historií oboru i poznat jeho další směřování.

Sbírka zdravotnické techniky

„Cílem je seznámit veřejnost s mimořádnými výsledky propojení oborů medicíny, techniky a vědy. Autorský tým se pustil do odvážného činu. Bylo nutné koordinovat výpůjčky předmětů od 60 subjektů a propojit spolupráci velkého množství odborníků ze zdravotnictví. Díky tomuto projektu založilo NTM sbírku zdravotnické techniky,“ uvedl generální ředitel muzea Karel Ksandr.

Foto: NTM

Výstava Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně

Podle rektora UK Tomáše Zimy přispěla univerzita ukázkami vývoje implantátů a různých pomůcek člověka za posledních 150 let.

„Na konceptu se podíleli odborníci zejména z 1. lékařské fakulty UK, z fakultních nemocnic, například z IKEM, ale také kolegové z Masarykovy univerzity v Brně,“ dodal.

Sluchadlo Bedřicha Smetany

Výstava se ve dvanácti sekcích a stovkách exponátů snaží srozumitelnou formou prezentovat celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla, od protéz končetin, zubních, cévních či prsních implantátů přes náhrady funkce ledvin, jater, slinivky, srdce či plic po nervovou stimulaci či kompenzaci hlasu, sluchu a zraku.

Foto: NTM

Výstava Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně

Návštěvníci uvidí i sluchadlo Bedřicha Smetany spolu s nejnovějšími kochleárními implantáty, které nahrazují sluch, stejně tak experimentální srdeční čerpadlo ze 70. let nebo nejnovější dialyzační přístroje, schopné zčásti nahradit funkci ledvin i jater.

Výstava se koná od 10. května 2017 do 4. března 2018.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám