Hlavní obsah

Ostravské univerzitě vadí nízké platy, připojuje se k celostátnímu protestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská univerzita (OU) ve středu veřejně oznámila, že se připojuje k celostátní protestní akci Hodina pravdy, která se uskuteční na Den učitelů, tedy v úterý 28. března. Podle rektora OU Petra Kopeckého je situace s platy na českých veřejných vysokých školách kritická.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Rektor Ostravské univerzity Petr Kopecký

Článek

Kvůli nízkým mzdám hrozí OU odliv vysoce kvalifikovaných pracovníků. Studium některých oborů by tak mohlo skončit.

„Odliv pedagogů a skvělých zaměstnanců, zejména mladých na úrovni odborných asistentů, je to, co mě v tuto chvíli nejvíce trápí. Zaznamenal jsem u zaměstnanců velkou nespokojenost a frustraci. Obávám se, že pokud nepřijde brzké řešení, tak odchody přijdou a může jich být hodně,“ řekl Právu rektor Kopecký.

Dodal, že nejhorší situace na OU panuje především na fakultách s humanitními, společenskovědními a uměleckými obory.

FF UK hledá způsob, jak zajistit pokračování oboru sociální práce

Věda a školy

Utíkají do základních a středních škol

„Akademičtí pracovníci nám odcházejí na základní a střední školy, protože tam jim nabídnou o 10 či až o 14 tisíc korun vyšší plat,“ popsal rektor s tím, že bohužel zvyšování platů v regionálním školství se netýká vysokých škol.

Podle Kopeckého se ministerstvo školství situací zabývá, univerzita ale chce svou iniciativou v protestu apelovat především na vládu, která by tuto problematiku měla řešit.

Pokud vláda do 28. března nezareaguje, budeme stávkovat, hrozí akademici

Věda a školy

„Chceme, aby byl nepoměr ve financování regionálního a vysokého školství změněn. Poměr peněz z rozpočtu MŠMT, které jdou na vysoké školství, se v posledních 10 letech výrazně snížil,“ upozornil rektor.

Podle něj je nyní průměrná hrubá mzda odborného asistenta na OU 28 tisíc, docenta 32 tisíc a profesora 36 tisíc korun.

Stávková pohotovost

Postoj rektora Kopeckého podpořili i zástupci všech šesti fakult univerzity. Např. děkan lékařské fakulty Rastislav Maďar poukázal na to, že jejich fakulta potřebuje zaměstnávat špičkové odborníky, kteří ale ve zdravotnictví mají zcela jiné finanční ohodnocení, než jaké jim mohou na OU nabídnout.

„Třeba nástupní mzda zdravotní sestry může být větší než nástupní plat vysokoškolského docenta či profesora,“ podotkl Maďar.

Iniciativu OU podporují i odbory, které situaci řeší dlouhodobě. „Komunikujeme v této věci s univerzitou a už jsme i nějakého navýšení platů docílili. Nicméně už to nelze dále akceptovat. Proto na základě usnesení Vysokoškolského odborového svazu, jejímž členem jsme, podporujeme vyhlášení stávkové pohotovosti na 28. března,“ sdělila předsedkyně Základní organizace Vysokoškolského odborového svazu OU Ilona Plevová.

K protestům na vysokých školách se přidávají další obory

Domácí

K protestům proti nízkým platům na humanitních studiích se přidávají další školy a šíří se i mimo Prahu a Olomouc, kde protestní hnutí na filozofických fakultách vzniklo.

K protestům se přidávají fakulty z Pardubic, Hradce Králové, Ústí nad Labem, Českých Budějovic, Plzně, Opavy a z Ostravy. Poprvé se do protestů zapojí celý Vysokoškolský odborový svaz.

Vláda to chce řešit

Samotná vláda ve středu vyzvala ministra školství Vladimíra Balaše (STAN), aby zorganizoval širší jednání o financování pedagogů na - zejména filozofických - fakultách, kteří hrozí stávkou, pokud vláda do 28. března adekvátně nezareaguje na jejich požadavky. Jednání by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) měli účastnit i zástupci rektorů.

Asociace děkanů filozofických fakult uvedla, že protesty plně podporuje a je připravena účastnit se dalších jednání s ministerstvem a se zástupci vysokých škol. Podporuje také jednání o změnách metodiky financování VŠ. Mzdovou politikou se nyní podle ředitelky resortní sekce vysokého školství Radky Wildové zabývá pracovní skupina, jejíž vznik Balaš inicioval.

Fiala hodlá do debaty o odměňování na filozofických fakultách zapojit rektory

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám