Hlavní obsah

Nespokojení akademici povalí na Hradčany balvan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S odkazem na Sisyfův úděl plánuje část vysokoškolských pedagogů a studentů v úterý 28. března valit napodobeninu balvanu z pražského náměstí Jana Palacha k nohám T. G. Masaryka na Hradčanech. Zástupci společenskovědních a humanitních oborů tak chtějí upozornit na nedůstojné platové podmínky, které jsou v současnosti horší než na základních a středních školách.

Foto: Profimedia.cz

S odkazem na Sisyfův úděl plánuje část VŠ pedagogů a studentů v úterý dovalit napodobeninu balvanu až k nohám T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Článek

Druhým ohniskem demonstrací bude na Den učitelů Olomouc, kde proběhne symbolická stávka. Protesty se chystají i v dalších univerzitních městech.

„Naše obory jsou často terčem výsměchu jako zbytečné a jsou finančně podhodnocené,“ popsala Právu Petra Johana Poncarová, jedna z organizátorek protestů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

V Praze se do protestní akce zapojí představitelé fakulty filozofické, pedagogické, právnické, humanitních studií a evangelické teologie. Přes den se chystají přednášky a diskuse o neutěšené situaci na fakultách, kterým už se nedaří udržet zaměstnance, protože současné platy je neuživí a v jiných sférách se uplatní snadno. Odpoledne se od sídla filozofické fakulty vydá na Hrad průvod.

Ostravské univerzitě vadí nízké platy, připojuje se k celostátnímu protestu

Věda a školy

V Olomouci pak akademici počítají kromě jiného s výstražným stávkovým shromážděním, jež podpoří i kolegové z Ostravské univerzity a Masarykovy univerzity v Brně.

Akce v rámci „Hodiny pravdy“ se chystají rovněž na filozofických fakultách Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Pardubice, Univerzity Hradec Králové, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem i Západočeské univerzity v Plzni.

Úterních protestů za vyšší mzdy akademiků by se mohly podle odhadů organizátorů zúčastnit stovky lidí. Protesty se budou konat v devíti městech Česka.

Rozpočet VŠ by se měl letos na mzdy mimořádně zvýšit o 901 milionů korun

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám