Hlavní obsah

Výzkumníci natočili nejhlouběji položený vrak na světě, je 6,5 km pod hladinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Výzkumníkům se podařilo vůbec poprvé ponořit k vraku torpédoborce USS Johnston, který se potopil v roce 1944 u Filipín během námořní bitvy s Japonskem. Americké válečné plavidlo leží v hloubce zhruba 6,5 kilometrů pod hladinou Filipínského moře v Tichém oceánu a je považováno za nejhlouběji ležící známý vrak. Výzkumníci rovněž pořídili jeho záběry, píše server BBC, který video z mořských hlubin zveřejnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výzkumníkům se podařilo zdokumentovat nejhlouběji položený vrak na světěVideo: AP

 
Článek

Někdejší americká válečná loď byla na dně moře objevena v roce 2019 a kus se jí poté povedlo natočit pomoci dálkově řízené robotické ponorky. Nicméně větší část vraku leží hlouběji, než se mohla robotická ponorka dostat, píše BBC.

Foto: AP

Torpédoborec USS Johnston se potopil v roce 1944

Výzkumný tým nyní využil ponorku DSV Limiting Factor, která je schopná vydržet obrovský tlak okolní vody a potopit se i do těch nejhlubších míst, jako je Mariánský příkop, jenž se nachází skoro jedenáct kilometrů pod hladinou Tichého oceánu.

Vrak výletní lodi leží u ostrova Santorini už 14 let. Na hladině se objevují olejové skvrny

Evropa

„Vrak je tak hluboko, že je v té hloubce jen velmi málo kyslíku. A i když je trošku kontaminován mořským životem, je pozoruhodně neporušený. Až na poškození, které utrpěl během zuřivé bitvy," popsal americký výzkumník a bývalý námořní důstojník Victor Vescovo, jenž podmořskou expedici vedl.

Foto: AP

Vrak leží v hloubce 6,5 kilometru

Ke 115 metrů dlouhému torpédoborci se Vescovo ponořil se svými spolupracovníky dvakrát a později popsal, že například viděli i neporušené střelecké věže. Tým nyní spolupracuje s historiky a doufá, že jejich práce přinese další informace o bitvě u ostrova Samar, při níž se USS Johnston během druhé světové války potopil. Z více než třísetčlenné posádky tehdy přežilo jen 141 mužů, podotkl web BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám