Hlavní obsah

Jsou nejbohatší na světě. Daně ale neplatí, ukazují dokumenty z berňáku

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffet – to jsou jen některá jména nejbohatších lidí planety, kteří za posledních dvacet let alespoň jeden rok neodvedli ani cent na federálních daních z příjmu. S informacemi přišla oceňovaná investigativní skupina ProPublica, které se podařilo dostat k souborům dat z amerického finančního úřadu.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Jeden z nejbohatších lidí planety Elon Musk

Článek

Investigativci z organizace ProPublica ve svém článku uvádějí, že se dostali k „velké studnici” dat amerického Interního finančního úřadu (IRS), která odhalila daňová přiznání tisíců nejbohatších lidí ve Spojených státech za nejméně 15 let.

„V roce 2007 nezaplatil Jeff Bezos, tehdy multimiliardář a dnes nejbohatší člověk na světě, ani cent federální daň z příjmu. Stejný čin se mu podařil v roce 2011,” píše server, který za svou práci získal už pět Pulitzerových cen.

Jako další příklad uvádí zakladatele automobilky Tesla a vizionáře Elona Muska, který na federálních daních nic nezaplatil v roce 2018. Musk je v současnosti považovaný některými žebříčky za druhého nejbohatšího člověka na světě.

Miliardář Bezos se chystá příští měsíc do vesmíru

Amerika

„Tyto informace v součtu nabourávají základní mýtus amerického daňového systému: že všichni přispívají spravedlivým dílem a že nejbohatší Američané platí nejvíce,” stojí dále v článku.

Platí jen zlomek příjmů

Mezi boháče, kterým se podařilo vyhnout daňové povinnosti, ProPublica řadí například někdejšího starostu New Yorku a prezidentského kandidáta Michaela Bloomberga, finančníka George Sorose nebo třeba investora Warrena Buffeta.

Poslední jmenovaný přitom před časem vyzval k tomu, aby se zdanění nejbohatších obyvatel (takzvaného jednoho procenta) zvedlo.

Musk potopil jediným tweetem kurz bitcoinu o 150 000 korun

Internet a PC

„Záznamy IRS ukazují, že ti nejbohatší mohou – a to zcela legálně – platit daň z příjmu, která odpovídá jen malému zlomku z těch stovek milionů, ne-li i miliard, o které jejich majetky každý rok narostou,” pokračuje text.

ProPublica vysvětluje, že američtí miliardáři využívají velice specifickou strategii pro vyhýbání se daňovým povinnostem. Jejich bohatství totiž pochází z raketově rostoucí hodnoty jejich aktiv, jako jsou akcie či majetek. Tyto zisky nejsou americkými zákony definovány jako zdanitelný příjem, pokud (a dokud) ho miliardáři neprodají.

Reklama

Výběr článků

Načítám