Hlavní obsah

Vítězný projekt olympiády ČVUT může posloužit v medicíně i technice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro medicínu i pro techniku může být přínosný vítězný projekt Elektrotechnické olympiády, který navrhuje levný a rychlý systém analýzy nanodiamantů. Autorem projektu je Marek Hanus, student Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Rožnově pod Radhoštěm. Elektrotechnickou olympiádu pořádá Fakulta elektrotechnická (FEL) ČVUT v Praze.

Foto: Petr Neugebauer, ČVUT

Vítěz Elektrotechnické olympiády Marek Hanus

Článek

Finále 10. ročníku Elektrotechnické olympiády pro středoškoláky se uskutečnilo 16. prosince 2022 na FEL ČVUT, fakulta o tom informovala tento týden.

Do finále se probojovalo devět talentovaných žáků SŠ. Tři oceněné projekty už se podle ČVUT využívají v praxi – či brzy budou.

Hanus odbornou porotu zaujal systémem pro analýzu čistoty a sedimentace nanodiamantů, který vyvinul. Vítězná práce vznikla v rámci společného projektu několika podniků a výzkumných institucí, jenž je zaměřen na syntézu nanodiamantů a hodnocení jejich vlastností.

Má olympijské zlato v astronomii. Jako nejmladší Čech

Věda a školy

Nanodiamanty jsou miniaturní diamanty, velikostí srovnatelné s viry. „Zajímavou vlastností je reakce lidského organismu na diamanty – lidské tělo je vnímá jako svou přirozenou součást,“ uvedl k tomu Dušan Maga z katedry telekomunikační techniky FEL ČVUT.

Díky tomu mohou být nanodiamanty použity např. jako nosiče léčiv či v kontaktních čočkách pro léčbu zeleného zákalu.

Smyslem Hanusova projektu bylo navrhnout a vytvořit systém pro stanovení koncentrace příměsí a průběhu sedimentace ve vzorku nanodiamantů. Podle Magy, který je zároveň garantem olympiády, zaujal porotu zejména fakt, že vítězná práce má už nyní praktický přínos pro daná odvětví.

Na ČVUT vyvinuli metodu na analýzu tisku, která dokáže odhalit padělky autorských fotografií

Věda a školy

Hanus pracoval v projektu CARAT, jenž zkoumá odlišné typy uhlíkových nanočástic. Podle fakulty se do projektu zapojila mj. Akademie věd ČR, zároveň ale i Hanusovi rodiče.

„Od nich jsem dostal za ‚domácí úkol‘ ověřit na jednoduchém modelu, zda by bylo možno použít kolorimetrii s počítačovým vyhodnocením obrazu pomocí knihoven OpenCV ke stanovení čistoty nanodiamantů znečištěných malým množstvím grafitu,“ prozradil Hanus.

V rámci svého výzkumu dospěl k závěru, že tato jednoduchá a levná metoda funguje lépe než používané instrumentální metody.

Digitální rozhlasový vysílač či generátor

Kromě Hanusova projektu byl oceněn také projekt Lukáše Rajmonta z pražské Střední průmyslové školy elektrotechnické (SPŠE) V Úžlabině v Praze 10. Rajmont zaujal digitálním rozhlasovým vysílačem, jenž bude podle fakulty v blízké době experimentálně napojen na vysílač v Líbeznicích.

Na třetím místě se umístil Jan Nevyhoštěný rovněž ze SPŠE V Úžlabině. I jeho sestrojený generátor bude uveden do praxe ve specializované firmě, kde poslouží k napájení vstupů testovaných zařízení požadovaným definovaným signálem.

Autoři projektů, kteří se umístí na prvních třech místech, mají zaručené přijetí na FEL ČVUT bez přijímacích zkoušek.

Studenti z ČVUT zvítězili v mezinárodní soutěži. Svůj nápad budou prezentovat v Bruselu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám