Hlavní obsah

Virus HIV je podle českých vědců mnohem starší, než se odhadovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští vědci zjistili, že je virus HIV starší, než se předpokládalo. Přestože byl virus objeven až v roce 1983 a nemoc AIDS se považuje za moderní onemocnění, původ virů podobných HIV sahá daleko do minulosti. Původní vědecké odhady byly 12 miliónů let. Výzkumný tým z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR nově zjistil, že dosahuje až do doby před 60 milióny lety.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tým lékaře Daniela Elledera popsal u letuch malajských, stromových plachtících savců v jihovýchodní Asii a nejbližších příbuzných primátů, takzvanou lentivirovou DNA. Tu způsobuje virus HIV. Letuchy se od primátů oddělily přibližně před 81 milióny lety. Právě do genomu letuch se HIV dostal.

HIV patří mezi retroviry, řadí se do podskupiny lentivirů, které dokážou infikovat široké spektrum savců, jako jsou primáti, kočky či koně. Virem HIV je nakaženo až 36 miliónů lidí a každoročně jich na následky onemocnění AIDS umírá přibližně jeden milión.

Přenos z generace na generaci

Retroviry po napadení hostitele přepíšou svou vlastní genetickou informaci z RNA na DNA, což je opačný postup než například u člověka, a takto přepsanou DNA začlení do chromosomální DNA hostitelského organismu, tedy do jeho genomu.

Jestliže k infekci dojde v zárodečné linii (vajíčka a spermie), kopie retroviru se přenesou z generace na generaci společně s hostitelskou DNA. Tyto takzvané vnitřní retroviry se označují také jako virové fosilie. Jde o jakési historické záznamy, ze kterých mohou vědci vyčíst historii retrovirů.

Vědecká práce o objevu českých vědců vyšla v aktuálním čísle prestižního evolučního časopisu Molecular Biology and Evolution.

Reklama

Související témata:

Související články

HIV infekce v Česku neoslabuje. Právě naopak

Lékaři v České republice evidují k letošnímu 30. červnu 2783 HIV pozitivních. Ve většině případů jde o muže. Z celkového počtu u 484 lidí propuklo onemocnění...

Češi se viru HIV nebojí, statistikám navzdory

Navzdory neustálému nárůstu počtu případů nákazy virem HIV, který způsobuje smrtelnou chorobu AIDS, se lidé v České republice nákazy neobávají. Podle šetření...

Výběr článků

Načítám