Hlavní obsah

Češi se viru HIV nebojí, statistikám navzdory

Novinky, jas

Navzdory neustálému nárůstu počtu případů nákazy virem HIV, který způsobuje smrtelnou chorobu AIDS, se lidé v České republice nákazy neobávají. Podle šetření CVVM má strach z nákazy 15 procent lidí, zatímco 82 procent obavy nepociťuje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Obava z nakažení nemocí AIDS

Článek

„Nakažení AIDS se obávají především mladí lidé ve věku 15–29 let. Po dosažení věkové hranice 30 let se tento trend otáčí a kontinuálně se zvyšuje podíl lidí, kteří se nakažení nemocí AIDS neobávají,” uvádí průzkum.

Je to logicky dáno tím, že starší lidé žijí častěji v monogamním vztahu s jediným partnerem, u mladších ročníků je častější střídání sexuálních partnerů.

Z průzkumu plyne, že více než polovina (51 procent) dotázaných, kteří žijí s partnerem, ”rozhodně nemá” obavu z nákazy. U lidí, kteří partnera nemají, je to o více jak 10 procentních bodů méně.

„Mezi ženatými a vdanými zvolilo odpověď 'rozhodně se neobávám' 56 procent respondentů, u lidí svobodných se k ní přiklonilo 28 procent dotázaných,” uvedla agentura.

V ČR je 2783 HIV pozitivních

Za problém považuje onemocnění AIDS 68 procent Čechů. Oproti předchozímu šetření z roku 2014 jejich počet o pět procentních bodů poklesl.

Lékaři v ČR evidovali k letošnímu 30. červnu 2783 HIV pozitivních. Ve většině případů se jedná o muže. U 484 lidí z tohoto počtu propuklo onemocnění AIDS. [celá zpráva]

Anketa

Obáváte se nákazy virem HIV?
Ano
74,6 %
Ne
25,4 %
Celkem hlasovalo 409 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám