Hlavní obsah

Nová hlavní hygienička chce bojovat s šířením HIV i nemocemi od klíšťat

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová hlavní hygienička Eva Gottvaldová hodlá ve funkci ještě zlepšit připravenost na případné krizové situace a rovněž se zaměří na negativní epidemiologický vývoj nákazy virem HIV či nemocí přenášených klíšťaty.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová

Článek

„Z hlediska ochrany zdraví je to naprosto klíčová funkce,” zdůraznil v pondělí při představení Gottvaldové ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Hlavní hygienička bude z pozice své funkce jeho novou náměstkyní. Do funkce ji jmenuje vláda.

„Považuji za poměrně klíčové výzvy další zvyšování se prevalence (podíl počtu nakažených v populaci; pozn. red.) viru HIV v České republice. Myslím si, že je to hrozba, kterou se budeme muset daleko intenzivněji zabývat,” uvedl ministr.

Gottvaldová jeho slova potvrdila a přidala k zamezení šíření viru HIV i choroby, které přenášejí klíšťata – boreliózu a klíšťovou encefalitidu.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienik Vladimír Valenta

Němeček ocenil  práci končícího hlavního hygienika Vladimíra Valenty a připomněl, že hygienická služba pod jeho vedením „excelentně zvládla” epidemie virů zika, ebola i MERS, a poděkoval mu rovněž za práci při přípravě legislativy týkající se například povinného očkování.

Eva Gottvaldová

Vystudovala lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně i magisterský obor se specializací na výživu.

Od roku 2007 působila na ministerstvu zdravotnictví v sekci ochrany a podpory veřejného zdraví.

Od podzimu 2012 pracovala pro Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu, kde měla na starosti veřejné zdraví a farmaceutické produkty.

Zvítězila ve výběrovém řízení podle služebního zákona a do funkce hlavní hygieničky ji jmenovala vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám