Hlavní obsah

Vědci zkoumají vzácnou poruchu spánku, shánějí dobrovolníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klecany (u Prahy)

Vědci ze Spánkové laboratoře Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) zkoumají vzácnou poruchu spánku, která může souviset s výskytem Parkinsonovy choroby. Během této poruchy například člověk ve spánku dělá prudké pohyby. Hledají dobrovolníky pro mezinárodní studii. NUDZ sídlí v Klecanech u Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Konkrétně se jedná o poruchu zvanou RBD, člověk při ní ve spánku kromě prudkých pohybů může i křičet, trpí jí až dvě procenta lidí. Běžně jsou totiž ve spánku svaly člověka „odpojené”, jedná se o takzvanou svalovou atonii. V případě RBD je ale svalová atonie narušena, proto k pohybům dochází.

„Během nočních epizod RBD tak může dojít ke zranění nemocného, pádu z lůžka nebo zranění partnera, se kterým nemocný sdílí lůžko,” dodala vedoucí lékařka spánkové laboratoře Jitka Bušková.

Dobrovolníci s chováním odrážejícím obsah snů

Aktuální poznatky vědců ukazují, že výskyt poruchy poukazuje na možné budoucí rozvinutí Parkinsonovy nemoci či jiného neurodegenerativního onemocnění, a to třeba za 10 až 15 let. Aby mohli odborníci souvislost lépe prozkoumat, hledají do spánkové laboratoře dobrovolníky s chováním odrážejícím obsah snů.

„V laboratoři je bude čekat především pohovor s lékařem zaměřený na uvedené příznaky, případně polysomnografické vyšetření spánku. V případě potvrzení diagnózy RBD pak budou dobrovolníkům navržena další vyšetření a léčebný postup,” popsala Bušková.

Lidem komplikují život i další spánkové poruchy, například takzvaná spánková obrna, kdy člověk při usínání nebo probouzení ztrácí možnost pohnout se, zároveň je při plném vědomí a k tomu se mu do reality prolínají snové představy, například slyší kroky, zvonek u dveří nebo vidí postavy kolem postele.

„Jedná se o velmi děsivé představy a zážitky, které brání v usnutí a na jejich základě se může rozvinout těžká a dlouhodobá nespavost. Pokud se spánková obrna objeví i v kombinaci se zvýšenou spavostí během dne, je potřeba podrobnější vyšetření ve spánkové laboratoři, zda se nejedná o narkolepsii, která je ale ve většině případů dobře léčitelná,” dodala lékařka.

Vědci hledají do výzkumu i dobrovolníky se spánkovou obrnou, pokud ji v posledním půl roce opakovaně zažili a byli by na toto téma ochotni podstoupit strukturovaný pohovor. Přihlásit se mohou na telefonním čísle 283 088 400 nebo mailem spanek@nudz.cz.

Reklama

Související články

Proč nudou někdy i usínáme? Vědci už to ví

Každý to asi zažil, třeba ve škole nebo na poradě. Posloucháte něco, co vás ani trochu nebaví – a za chvíli zjistíte, že dřímete. Čím to je, že když se nudíme,...

Výběr článků

Načítám