Hlavní obsah

Vědci vymýšlejí, jak pěstovat plodiny ve vesmíru. Prozatím sklízejí zeleninu v Antarktidě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z německého střediska pro letectví a kosmonautiku (DLR) hledají způsob, jak kultivovat rostliny ve vesmíru. Vyvinuli proto metodu pěstování ovoce a zeleniny bez slunečního záření nebo půdy. K pěstovaní použili speciální technologický skleník na nejméně pohostinném kontinentu – Antarktidě, kde se venkovní teploty pohybovaly pod bodem mrazu.

Vědci vypěstovali zeleninu ve skleníku v AntarktiděVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

V antarktickém skleníku na základně Neumayer III využili výzkumníci z DLR optimalizované osvětlení a uzavřený vodovodní systém, rovněž kontrolovali hladinu oxidu uhličitého, píše stanice Deutsche Welle.

Foto: Profimedia.cz

Základna Neumayer III v Antarktidě

Osmnáct okurek a 70 ředkviček

První sklizeň přinesla celkem 3,6 kilogramu čerstvé zeleniny, konkrétně šlo o 18 okurek a 70 ředkviček.

Projekt s názvem EDEN-ISS si klade za cíl produkovat pestrou škálu ovoce a zeleniny, což by v budoucnu mohlo sloužit jako potrava pro lidské mise na Měsíc či Mars.

Foto: Profimedia.cz

Skleník projektu EDEN-ISS se nejprve nacházel v centru DLR v německých Brémách (na snímku z loňska).

Vědci podle agentury Reuters aktuálně pracují na několika různých typech rostlin a doufají, že již od letošního května budou zvládat sklízet čtyři až pět kilogramů ovoce a zeleniny týdně.

Dle posledních informací z jejich webu (ze středy 9. května) budou tento měsíc konečně sklízet i rajčata. Na následující fotografii je vidět, jak část jejich úrody vypadala 4. května.

Obdobných projektů existuje více. Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vyvinul ve spolupráci s Arizonskou univerzitou prototyp skleníku pro mise nejen na Mars loni. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám