Hlavní obsah

Vědci se zlobí. V Evropě se bude poprvé dražit kostra Tyrannosaura rexe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

V Evropě se chystá první dražba kostry Tyrannosaura rexe, která zřejmě přiláká množství zájemců. Odborníci ji ale kritizují, protože podle nich nepatří takto cenné nálezy do soukromých rukou. U odhadované aukční ceny až 195 milionů Kč se totiž dá podle vědců očekávat, že exemplář bude nakonec „pohřben“ v soukromé sbírce. Aukce se má konat 18. dubna ve Švýcarsku.

Foto: AFP PHOTO / KOLLER AUCTION HOUSE, Profimedia.cz

Kostra T. rexe přezdívaná Trinity

Článek

Na připravovanou dražbu kostry nazvané Trinity upozornil deník The Times.

Pozůstatky masožravého dinosaura staré kolem 67 milionů let bude v dubnu prodávat švýcarská aukční síň Koller se sídlem v Curychu, cenu odhaduje na pět až osm milionů švýcarských franků (122 až 195 milionů korun).

„Frankenstein rex“

Kostra je dlouhá 11,6 metru a vysoká 3,9 m. Skládá se z kostí tří různých jedinců (Trinity v překladu znamená „trojice“ – pozn. red.), které se našly mezi lety 2008 a 2013 v amerických státech Montana a Wyoming. Lokality jsou známé objevy dalších dvou významných koster tyranosaurů, které také šly do aukce.

Tyrannosaurus rex mohl být dvojnásobný a až o 70 procent těžší

Věda a školy

U aktuálního exempláře je asi polovina kostí autentických, zbytek kostry je dotvořen pomocí replik. Podle expertů jde o „dobře zachovanou a skvěle restaurovanou“ fosilii.

Paleontologové nicméně soudí, že zřejmě nebude ve finančních možnostech žádné muzejní instituce, aby kostru zakoupila, a dinosaurus tak nejspíš skončí v některé ze soukromých sbírek.

„Každá dinosauří kost obsahuje vědecky důležité informace,“ uvedl Thomas Carr z univerzity Carthage College ve Wisconsinu.

Podle něj je nyní v soukromých rukou 74 koster druhu Tyrannosaurus rex, zatímco muzea jich uchovávají 59. Pouze instituce garantují, že ke kostem budou mít přístup odborníci i veřejnost.

Big John prodán. Za obřího triceratopse zaplatil sběratel stovky milionů

Koktejl

„Tyto fosilie jsou vzácné a vědecky významné a podle mě patří do muzea, kde budou bezpečně uchovány, kde je mohou studovat odborníci a kde mohou inspirovat děti i veřejnost,“ poznamenal Steve Brusatte z univerzity v Edinburghu.

I tak ale podle listu The Independent označil tuto konkrétní kostru, jelikož se skládá z více živočichů, za „Frankensteina rexe“.

Jako obchodování s uměním?

Carr doplnil, že z kosterních pozůstatků dinosaurů se v posledních letech stal žádaný artikl, na kterém aukční domy dobře vydělávají. Kupují je i celebrity.

Lebka tyrannosaura se vydražila „pouze“ za šest milionů dolarů

Koktejl

Loni se v aukci lebka Tyrannosaura rexe nalezená v Jižní Dakotě prodala za 6,1 milionu dolarů (tehdy 141 milionů Kč), v roce 2020 se jedna z největších a nejúplnějších koster T. rexe na světě vydražila v New Yorku za 31,8 milionu dolarů (tehdy 733 milionů Kč).

Kostra postrachu druhohor se vydražila za tři čtvrtě miliardy

Koktejl

Samotná švýcarská aukční síň se podle zpravodajského webu swissinfo.ch brání kritice, podle které může prodej dinosauřích koster soukromým osobám vést ke ztrátě cenného výzkumného materiálu.

V katalogu síně Koller je např. citován kurátor sbírky plánovaného nového Přírodovědného muzea Curyšské univerzity, který tvrdí, že obchod s kostrami dinosaurů je srovnatelný s obchodem s uměním.

Stávajícího majitele Trinity prý aukční síň prozradit nemůže – pouze sdělila, že jde opět o „soukromou sbírku“.

Na jihu Chile nečekaně našli opeřené dinosaury i megaraptory

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám