Hlavní obsah

Na jihu Chile nečekaně našli opeřené dinosaury i megaraptory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci v chilské části Patagonie odhalili nejjižnější dinosauří fosilie zaznamenané mimo Antarktidu, a to včetně pozůstatků megaraptorů, kteří dominovali pravěkému potravnímu řetězci v oblasti před jejich masovým vyhynutím. O nálezu zkamenělin teropodních dinosaurů informovala tento týden agentura Reuters.

V Patagonii našli fosilii opeřeného dinosaura i zkamenělé megaraptoryVideo: Reuters

 
Článek

Podle paleontologů dosud nebyly žádné informace o teropodech v takových zeměpisných šířkách.

Tyto konkrétní fosilie megaraptorů, masožravých dinosaurů, kteří obývali části dnešní Jižní Ameriky v období křídy před cca 70 miliony lety, měřily podle odborného časopisu Journal of South American Earth Sciences na délku až 10 metrů.

„Chyběl nám pomyslný dílek skládačky,“ řekl agentuře Reuters Marcelo Leppe, ředitel Chilského antarktického institutu (INACH). „Věděli jsme, že kde jsou velcí savci, tam budou i velcí masožravci, ale dlouho jsme je nemohli najít.“

Lebka tyrannosaura se vydražila „pouze“ za šest milionů dolarů

Koktejl

„Megaraptoři byli velcí masožravci, kteří žili v Gondwaně (superkontinent, který zahrnoval území dnešní Jižní Ameriky, Afriky, Arábie, Indie, Austrálie a Antarktidy - pozn. red.), především v Jižní Americe, odkud máme hlášeno nejvíce nálezů,“ připomněl výzkumník Jared Amudeo z Chilské univerzity.

„A patří k docela zvláštnímu a záhadnému typu dinosaurů, protože stále neznáme s jistotou jejich taxonomické příbuznosti,“ upozornil.

Pozoruhodný byl podle něj mj. i nález jejich zubů. „Nalezené exempláře vykazují jedinečnou charakteristiku, která nám umožňuje interpretovat je jako patřící k megaraptorům,“ prohlásil.

Nový opeřený druh?

Kosterní pozůstatky, získané z údolí řeky Rio de las Chinas v regionu Magallanes na jihu Chile v letech 2016 až 2020, zahrnují také některé neobvyklé fragmenty příslušníků rodu unenlagia - dinosaurů podobných velociraptorům, jejichž těla byla nepochybně pokryta peřím.

Podle Amudea vykazovaly jejich vzorky některé vlastnosti, které se u argentinských nebo brazilských protějšků nevyskytovaly.

„Mohl by to být nový druh, což je velmi pravděpodobné, nebo patřit do jiné rodiny dinosaurů, kteří jsou blízce příbuzní,“ řekl podle serveru New York Post a dodal, že je zapotřebí další zkoumání a více „neprůstřelných“ důkazů.

V Austrálii našli kompletní kostru elasmosaura

Věda a školy

Leppe k tomu podotkl, že dané nálezy - zejména megaraptorů - navíc pomáhají lépe pochopit dávné spojení Jižní Ameriky s Novým Zélandem a Austrálií.

Aktuální studie zároveň podle vědců může vrhnout více světla na podmínky po dopadu asteroidu na mexický poloostrov Yucatán, což před 65 miliony lety zřejmě zapříčinilo vyhynutí neptačích dinosaurů. Leppe v této souvislosti poukázal na prudký pokles teplot nad dnešní Patagonií a vlny intenzivního chladu trvající až několik tisíc let - na rozdíl od extrémně teplého klimatu, které zde převládalo po většinu období křídy.

Teropodi (Theropoda)
Jde o recentní taxon (tj. stále disponuje žijícími zástupci) zahrnující většinou masožravé dvounohé druhohorní dinosaury včetně jejich vnitřní specializované linie v podobě ptáků (Aves). Ptáci jsou přežívající skupinou teropodních dinosaurů.
Megaraptor
Megaraptor byl rod velkého teropoda s nejistým systematickým zařazením, možná patřil do skupiny Allosauroidea či Tyrannosauroidea. Byl pro něj vytvořen tzv. klad („větev“) jménem Megaraptora, jehož členové žili na území Gondwany v období rané až pozdní křídy, tj. hlavně před 130 až 83 miliony lety, nicméně nový objev je datován do doby před 70 miliony lety. Tato skupina se pravděpodobně vyvinula na území dnešní Austrálie a postupně se rozšířila i na další kontinenty, hlavně do Afriky a Jižní Ameriky.
Unenlagia
Unenlagia byl rod ptákům velmi podobného tzv. unenlagiidního teropodního dinosaura, který žil již před asi 89 miliony let (svrchní křída) na území provincie Neuquén v Argentině. V současnosti se rozlišují dva druhy tohoto rodu: U. comahuensis, popsaný v roce 1997, a U. paynemili, popsaný roku 2004.

Velká podmořská struktura u pobřeží Afriky připomíná kráter po dopadu asteroidu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám