Hlavní obsah

Vědci s lesáky zkoušejí, čím by se daly nahradit tuzemské dřeviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávané dopady klimatické změny zaměstnávají i lesáky z Vysočiny. Ti začali ve spolupráci s brněnskou Mendelovou univerzitou prověřovat v praxi, jak jsou ve zdejších smíšených porostech schopny obstát druhy dřevin, jejichž domovem jsou oblasti s výrazně jinými podmínkami. Výsledky by měly být k dispozici za sedm let.

Foto: KÚ Kraje Vysočina, Novinky

Na exotické sousedy se zatím místní smrky dívají spatra

Článek

Ve dvou oplocenkách se postupně objeví 350 sazenic stromů s exoticky znějícími jmény. Druhy pocházející z různých oblastí světa byly vybrány na základě konzultací univerzitních vědců a odborníků z praxe.

V sousedství zdejších běžných dřevin tu nyní budou prokazovat svoji schopnost prospívání např. kaštanovník setý, borovice rumelská, sekvojovec obrovský, líska turecká nebo zerav obrovský.

„Souřadnice samozřejmě nikomu nedáme,“ usmál se jednatel Správy městských lesů (SML) Jihlava Václav Kodet dotazu na zabezpečení zkušebních ploch. Detaily ochrany z pochopitelných důvodů zmiňovat nechtěl.

Obnova dubových lesů z pařezů pomáhá pavoukům, zjistili vědci v Podyjí

Věda a školy

„Je třeba zdůraznit, že jde o vědecký výzkumný projekt, který získal výjimku z lesního zákona. Jinak se nepůvodní druhy v lese sázet nesmí,“ konstatoval.

Většina sazenic už je v zemi, první etapu projektu uzavře dosadba zbývajících druhů letos na jaře. Až do roku 2028 poběží etapa druhá, v níž se bude růst a vývoj stromků pečlivě sledovat a zaznamenávat. Závěrečná třetí etapa bude patřit hodnocení.

Za pár desetiletí zde smrk nemusí mít podmínky k růstu

„Vysočina testuje v lokálních podmínkách možnost hospodářského využití vybraných nepůvodních dřevin. Tyto druhy by mohly být perspektivní zejména z produkčního hlediska a zároveň by v lesním prostředí mohly plnit půdoochrannou nebo vodoochrannou funkci,“ shrnul za kraj, který zaplatil nákup sazenic, jeho radní Pavel Hájek (STAN).

Jak doplnil Václav Kodet, za pár desítek let už smrk, typický pro vysočinské lesy, nemusí mít v kraji podmínky k růstu, podobně jako třeba buk.

„Je důležité zkoušet, čím by šlo tyto dřeviny nahradit,“ vysvětlil jednatel společnosti, pro niž není spolupráce s vědci novinkou.

Vítr poškodil na Boubíně stovky stromů. Souše i zdravé smrky musí zůstat na místě

Domácí

Silničáři testují nový hydrogel, podle vědců udrží mladé stromy v lepší kondici

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám