Hlavní obsah

Vědci objevili nový druh vegetariánské piraně i předoucí opice

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci ze Světového fondu na ochranu přírody (World Wife Fund for Nature – WWF) ve středu oznámili, že za poslední čtyři roky objevili v Amazonském pralese 441 nových druhů rostlin a zvířat. Mezi ty nejzajímavější patří nový druh vegetariánské piraně nebo opice, jejichž mláďata předou.

Foto: WWF/Tommaso Giarrizzo

Vegetariánská piraňa Tometes camunani

Článek

Mezi lety 2010 a 2013 objevili výzkumníci při mnoha expedicích celkem 258 nových druhů rostlin, 84 druhů ryb, 58 obojživelníků, 22 plazů, 18 ptáků a jednoho savce, jak WWF uvedl ve zprávě shrnující výzkum.

„Čím víc vědci hledají, tím víc najdou. S průměrným nálezem dvou nových druhů za týden je jasné, že Amazonský prales je jedním z nejdůležitějších center biodiverzity na světě,“ řekl pro list The Guardian Damian Fleming, který je ve WWF šéfem výzkumných programů v Amazonii.

Vědci se mimo jiné pochlubili objevem piraně s latinským názvem Tometes camunani. Ta je podobně jako například piraňa červenoploutvá striktně býložravá. Vyskytuje se ve skalních peřejích v brazilské části pralesa, kde se živí vodními rostlinami z čeledi Podostemaceae.

Foto: WWF/Philippe Kok

Allobates amissibilis

Ryba, kterou vědci objevili teprve nedávno, už ale čelí vyhubení. Její život totiž ohrožuje těžba a projekty na výstavbu přehrad ve státě Pará.

Stejně je na tom i žába Allobates amissibillis, jež je velká pouze jako nehet na palci. Žije v Guyaně v oblasti, která se chystá otevřít turismu, což by mohlo výrazně narušit její životní prostředí.

Foto: WWF/Javier Garcia

Callicebus caquetensis

Významným objevem je také opice Caquetá titi, která byla poprvé popsána v roce 2010. Jak vědci zjistili, pokud jsou mláďata těchto opic spokojená, vydávají zvuky podobné kočičímu předení. Druh se vyskytuje pouze v jedné oblasti v Kolumbii a odhaduje se, že celková populace činí maximálně 250 dospělých jedinců.

Reklama

Související články

Vědci objevili nový druh savce

Vědci zcela běžně objevují nové druhy zvířat, nejčastěji hmyz. Aby pojmenovali nový druh savce, navíc šelmu, se už mnoho let nestalo. Ve čtvrtek ale experti...

Výběr článků

Načítám