Hlavní obsah

Milión snímků za pět let: Jedinečný pohled na život v pralese

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace Conservation International ve středu dosáhla zajímavého milníku. Fotoaparáty, které má umístěné na 16 místech v tropických pralesech po celém světě, pořídily během uplynulých pěti let dohromady milión snímků. Cílem tohoto dlouhodobého projektu je sledovat vývoj života v pralesech a na základě nasbíraných dat porovnávat změny ve sledovaných oblastech.

Vědci pět let monitorovali život v divočině, pořídili unikátní záběry

 
Článek

Fotoaparáty rozmístěné ve 14 zemích v Africe, Asii a Latinské Americe jsou spouštěny pohybovým nebo teplotním čidlem. Podařilo se zachytit mnoho živočišných druhů, pro laika jsou ovšem nejzajímavější zvídavé opice. Cvakání spouště je totiž zaujalo a dokonale vědcům zapózovaly.

Ke sběru a analýze dat má Conservation International síť hodnotících a monitorujících pracovišť (TEAM Network). Počet získaných snímků může být někdy úctyhodný, například stanoviště v Kongu nasbíralo během jedné sezóny i 60 000 fotografií.

Na stanovištích pracují převážně místní vědci se vzděláním v biologii nebo ekologii a kromě zkoumání fotografií spolupracují s techniky, kteří se starají o nastavení fotoaparátů v terénu. To není zrovna jednoduchá činnost, optika je totiž často umisťována do odlehlých oblastí a technici tak musí strávit v pralese i několik dní v kuse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám