Hlavní obsah

Nový živočišný druh v Indii: slizká háďátka z dob dinosaurů

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Dillí

Pohybují se v zemi severovýchodní Indie zcela nerušeně už od dob dinosaurů. Až doposud se stvoření úspěšně vyhýbala vědeckému světu a místní vesničané je mylně pokládali za jedovaté miniaturní hady. Ve skutečnosti jde však o zcela novou čeleď obojživelníků označenou jako chikilidae.

Foto: Profimedia.cz

Nová čeleď dostala název chikilidae

Článek

Na výzkumu pracoval po více než pět let tým biologů vedený profesorem z univerzity v Novém Dillí. Sathyabhama Das Biju po léta se svým týmem navštěvoval monzunovou zalesněnou oblast. Výsledek se dostavil - nová čeleď obojživelníků je sice endemická pro tamější region, má však pradávné vazby na africký kontinent.

Nejnovější objev, který byl v tomto týdnu publikovaný ve vědeckém magazínu Royal Society of London, poskytuje jen další důkaz o tom, že je Indie místem, kde se nachází obrovské množství dosud neprobádaných živočišných druhů.

Foto: Profimedia.cz

Farmáři si tvory pletou s jedovatými háďátkami a zabíjejí je.

"Je to místo přetékající biologickou diverzitou, ale je zároveň jedno z nejméně prozkoumaných. Věříme, že nález této nové čeledi ukáže důležitost sponzorování výzkumu v této oblasti. Potřebujeme vědět, co zde je, abychom věděli, co musíme chránit," uvedl Biju.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám