Hlavní obsah

Vědci naučili ovce poznávat lidské tváře. Má to pomoci v medicíně

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovce jsou schopny rozeznat lidské obličeje. Docílili toho britští výzkumníci z Univerzity v Cambridgi, kteří je učí rozeznávat tváře známých osobností, a to včetně bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Vědci doufají, že to pomůže lépe porozumět neurodegenerativním onemocněním, mezi které patří i Alzheimerova choroba. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ovce se učí poznávat lidské obličeje, trénují i na ObamoviVideo: Reuters

 
Článek

Ve speciálně upravené ohradě vědci ovcím ukázali na dvou monitorech obrázky různých lidí. Na jedné straně byla vždy neznámá osoba, na druhé jedna ze čtyř osobností – herci Jake Gyllenhaal a Emma Watsonová, zpravodajka BBC Fiona Bruceová a právě Obama. Ti se nejprve ovcím ukázali samostatně.

Zvíře získá odměnu v podobě jídla, když zvolí fotografii celebrity, jakmile jeho hlava projde skrz infračervený paprsek poblíž konkrétní obrazovky. Pokud si ovečka vybere nesprávný snímek, zazní bzučák a žádná odměna nenásleduje.

Průměrná ovce nakonec dokázala identifikovat známého člověka osmkrát z každých 10 pokusů.

Vedle zobrazených snímků osobností, vyfotografovaných zepředu, vědci také testovali schopnost zvířat rozpoznat tváře zachycené z jiných úhlů. Úspěch zvířat se snížil o přibližně 15 procent, když se představila tvář v novém úhlu. Podle výzkumníků je to srovnatelný pokles, jako když podobný úkol dělají lidé.

Zkoumání poruch mozku

Odborníci z Cambridge chtějí použít ovce a jejich chování jako modely k porozumění poruchám mozku, jako je například Huntingtonova choroba, které se vyvíjejí dlouho a ovlivňují kognitivní neboli poznávací schopnosti.

Kognitivní funkce:
paměť
pozornost, koncentrace
rychlost zpracování informací, pohotovost
exekutivní funkce včetně emocionální seberegulace
řeč, schopnost vyjadřování a porozumění
prostorová orientace

Zmíněná Huntingtonova choroba je vzácné dědičné neurodegenerativní onemocnění mozku, charakteristické nekoordinovanými trhavými pohyby těla a snížením mentálních schopností. Samotná nemoc není smrtelná, ale výrazně oslabuje imunitní systém, čímž snižuje průměrnou délku života. Nemocí trpí sedm lidí ze sta tisíc.

Reklama

Související články

Šimpanzi chápou hru kámen, nůžky, papír

Primatologové z Japonska zjistili v první polovině srpna nový poznatek o šimpanzích. Tito lidoopi nejpříbuznější člověku totiž podle vědců dokáží porozumět...

Výběr článků

Načítám