Hlavní obsah

Vědci identifikovali nového největšího obojživelníka. Vzorek mloka se 74 let „válel“ v muzeu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třičtvrtě století starý muzejní vzorek obřího mloka, nyní pojmenovaného Andrias sligoi, který kdysi žil v Londýnské zoologické zahradě, byl identifikován jako nový druh velemloka. Pravděpodobně navíc jde i o největšího obojživelníka na světě. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nově objevený druh velemloka je největším obojživelníkem na světěVideo: ZSL London Zoo, AP

 
Článek

Odborníci z londýnské zoo a z tamního Přírodopisného muzea, kde vzorek exempláře dlel 74 let takřka bez většího zájmu, použili DNA z muzejních vzorků tkání shromážděných na počátku 20. století k identifikaci dvou nových druhů obřích mloků. A právě u jednoho z nich jsou přesvědčeni, že jde o největšího obojživelníka na světě.

Nové zjištění je součástí většího objevu o rozmanitosti čínských velemloků. To, co se dosud považovalo za jediný druh jménem velemlok čínský (Andrias davidianus), jsou tedy tři různé druhy.

Foto: Profimedia.cz

Velemlok čínský (Andrias davidianus)

Obří mloci kdysi žili napříč střední, jižní a východní Čínou. Samotný velemlok čínský dosahuje obvykle délky 115 centimetrů a váhy 25 až 30 kilogramů.

Během dvacátých a třicátých let minulého století, kdy byl nový mlok Andrias sligoi (respektive onen zkoumaný jedinec) ještě stále naživu, pobýval ve zmíněné britské zoo. V té době byl sice považován za neobvyklého mloka, ale od myšlenky na nový neznámý druh se upustilo.

Nová studie ale potvrdila, že se liší od ostatních mloků a představuje tak největšího obojživelníka na světě, který může dorůst na téměř šest stop, přes 180 cm. Vážit by mohl kolem 50 kg.

Tři druhy již tři miliony let

Výzkum tím pádem rozčlenil jednotlivé druhy velemloků na tři: davidianus, sligoi a třetí zatím nepopsaný druh, který je znám pouze ze vzorků tkáně.

Foto: Profimedia.cz

Velemlok čínský na ilustrační fotografii

Vědci zjistili, že každý z těchto druhů je v Číně jedinečný, obývá jiný říční systém či pohoří, geneticky se od sebe též velmi liší.

„Naše analýza odhalila, že se čínští velemloci od sebe odlišili již před 3,1 až 2,4 miliony let,“ řekl podle stanice CNN hlavní autor studie Samuel Turvey.

Kriticky ohrožení živočichové

Divoce žijící velemloci jsou kriticky ohrožení. Dozvědět se více o nich však snad může pomoci tyto obojživelníky zachránit, uvedli biologové podle CNN.

Silně ohrožená ještěrka zední je původní druh a zaslouží si ochranu, tvrdí vědci

Věda a školy

V Chile přemístili poslední žáby loa z divočiny do zoo

Věda a školy

„Pokles počtu velkých čínských mloků byl doslova katastrofální, a to hlavně kvůli zemědělství a jejich nadměrnému využívání pro maso,“ poznamenal Turvey.

Studie podrobně popisující nový druh Andrias sligoi byla zveřejněna v zářijovém vydání odborného časopisu Ecology and Evolution.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám