Hlavní obsah

Vědci objevili kapesního žraloka, který svítí

Novinky,

Výzkumníkům z Tulane University v USA se podařilo identifikovat žraloka, který loví poněkud nezvykle. Jak informovala americká stanice CNN, své oběti láká tím, že ve tmě začne svítit. Zajímavé také je, že tento týden nově klasifikovaný druh má na délku jen 14 centimetrů. Podle britského deníku The Independent má krom vědeckého pojmenování i pregnantní název: American pocket shark, tedy „americký kapesní žralok“.

Foto: Mark Doosey - Tulane University

Americký žralok kapesní (Mollisquama mississippiensis)

Článek

Americký kapesní žralok (Mollisquama mississippiensis), živočich poprvé objevený v únoru 2010 v Mexickém zálivu, byl oficiálně klasifikován tento týden. Tulane University, sídlící ve městě New Orleans ve státě Louisiana, na svém webu zmiňuje, že jde o samečka.

K výzkumníkům z Louisiany se dostal již v onom roce 2010, kdy ho právě ve vodách Mexického zálivu sebrala loď amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). To, že jde o dosud nepoznaný druh, si uvědomili až o tři roky později, když si jej biolog z NOAA Mark Grace všiml mezi jinými, méně světélkujícími exempláři.

Zákeřně září v hlubinách

Malý predátor slídí více než 300 metrů hluboko pod mořskou hladinou. Podle aktuálně zveřejněné studie žralok z malé kapesní žlázy, která je umístěna v blízkosti předních ploutví, vylučuje světélkující tekutinu. Takovým způsobem přiláká oběť, která popluje za světlem, zatímco on prakticky neviditelný zdola zaútočí.

Graceova ilustrace naznačuje, jak může Mollisquama mississippiensis svítit v temných vodách.

Jeho schopnost produkovat světlo pochází z kombinace takzvaných fotoforů poblíž prsních ploutví, které produkují bioluminiscenční tekutinu.

Jeden ze dvou známých druhů

Malý žralok je navíc jedním z pouhých dvou známých druhů „kapesních žraloků“ rodu Mollisquama. Dalším takzvaným kapesním – a zřídka viděným – žralokem je podle britského listu The Daily Mail tichomořský Mollisquama Parini. Tento rybovitý obratlovec je větší, na délku mívá kolem 40 centimetrů. Byl objeven roku 1979 u pobřeží Chile, doplňuje web Science Alert.

„V historii vědy o rybářství byly zachyceni či ohlášeni jen dva žraloci kapesní. Oba jsou samostatné druhy, každý z jiného oceánu. A oba jsou mimořádně vzácní,“ vysvětlil Grace, který strávil studiem těchto tvorů více než tři desetiletí.

„Skutečnost, že ve vodách Mexického zálivu zatím vědci objevili pouze jednoho kapesního žraloka, je důkazem toho, jak málo o tomto zálivu víme,“ poznamenal k tomu podle CNN odborník z Tulane University Henry Bart.

Vědci veřejnost o žralokovi z daného zálivu informovali již v roce 2015, identifikovat a definitivně potvrdit jeho konkrétní druh se jim ale tedy podařilo až nyní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám